Logo Realitatea.md

ANRE a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2017, în Comisia parlamentară de profil

10 Octombrie 2018, 16:39 // Economie

Deputații au audiat astăzi în Comisia economie, buget și finanțe Raportul de activitate al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pe anul 2017.

Potrivit directorului general al ANRE, Tudor Copaci, instituția și-a orientat activitatea spre îmbunătățirea activității ce ține de aplicarea mecanismului de stabilire a prețurilor, de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale, care prevede corelarea directă a prețurilor la benzină și motorină pe piața internă cu evoluția cotațiilor bursiere regionale și internaționale. Implementarea acestui mecanism a contribuit la stimularea concurenței între operatorii de pe piața produselor petroliere, la sporirea eficienței activității lor, precum și eliminarea practicilor netransparente de formare a prețurilor la carburanți.

Tudor Copaci, a menționat că, anul trecut, ANRE a elaborat și aprobat un șir de acte de reglementare, parte componentă a Programului de reglementări pentru perioada 2016 – 2018, care reprezintă o foaie de parcurs pentru implementarea legilor sectoriale. Raportorul a mai anunțat că, în vederea aplicării bunelor practici de reglementare a sectorului energetic, în iulie 2017, ANRE a semnat cu Secretariatul Comunității Energetice un Memorandum de înțelegere privind oferirea asistenței din partea Secretariatului la elaborarea unor proiecte importante de acte normative de reglementare. Astfel, în procesul de elaborare a actelor normative de reglementare, ANRE utilizează experiența statelor UE și cele mai bune practici europene în reglementarea sectorului energetic.

Conform raportului, obiectivele ANRE pentru următoarea perioadă prevăd crearea condițiilor necesare pentru liberalizarea deplină a piețelor de energie electrică și gaze naturale din Republica Moldova, îmbunătățirea cadrului de reglementare, protecția drepturilor și intereselor consumatorilor de energie electrică, energie termică, gaze naturale, produse petroliere și a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Directorul general ANRE dă asigurări că vor fi depuse toate eforturile pentru a stabili tarife și prețuri corecte, iar titularii de licențe să presteze servicii consumatorilor la parametrii de calitate stabiliți în actele normative de reglementare.

De menționat că, anterior, Curtea de Conturi a examinat Raportul auditului situațiilor financiare ale ANRE la 31 decembrie 2017 și și-a exprimat opinia cu rezerve asupra rapoartelor financiare. Misiunea de audit a constatat că rapoartele financiare ale ANRE corespund cadrului de raportare financiară aplicat și oferă o imagine reală și fidelă a situațiilor patrimonială și financiară, acestea nefiind denaturate semnificativ. De asemenea, deși, potrivit prevederilor legale, ANRE urma să țină evidența contabilă în conformitate cu Standardele Naționale de Contabilitate, aceasta a aplicat normele de evidență contabilă și raportare financiară specifice sistemului bugetar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile