Logo Realitatea.md

ANRE reacționează la informațiile apărute în spațiul public privind formarea prețului la gaze naturale: Sunt inexacte, unele chiar false

22 Ianuarie 2018, 17:18 // Economie

După ce în spațiul public au fost vehiculate unele informații privind tariful la gazele naturale care, în opinia experților, trebuie să fie micșorat cu cel puțin 30%, iar consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o precizare în acest sens. Potrivit ANRE, este vorba de ”informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formare a prețului la gazele naturale”. ANRE precizează că, potrivit metodologiei tarifare și Legii cu privire la gazele naturale, preturile și tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale.

Foto: unpaspentru.md

Astfel, calcularea și aprobarea prețurilor și a tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale.

”În conformitate cu prevederile metodologiei tarifare și în strictă concordanță cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale nr. 108 din 27.05.2016, preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale. Or, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale.  

Astfel, ANRE va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în  anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea care se va face se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import”, se arată în comunicat. 

Amintim că zilele trecute, un grup de experți în energetică a declarat în cadrul unei conferințe de presă că există premise pentru scăderea tarifului la gazele naturale cu 30%, în condițiile în care a scăzut semnificativ prețul de import al gazelor naturale, iar fluctuațiile de pe piața valutară sunt altele decât cele în baza cărora a fost calculat actualul tarif.

Experții mai spun că în 2017, prețul de import a gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce ANRE a format tariful în baza prețului de 4194 de lei. Respectiv, consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale, iar în ultimii ani au plătit peste 1,5 miliarde de lei în plus. 

Astăzi, mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața ANRE și au solicitat reducerea imediată a tarifului gazelor naturale, din aceleași motive.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5034 -0.7471%
USD USD 17.2634 0.0829%
RUB RUB 0.2683 -0.8133%
RON RON 4.1053 -0.6438%
UAH UAH 0.6419 1.2780%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile