Logo Realitatea.md

ANRE urma să aprobe până pe 1 martie noua metodologie de formare a prețurilor la carburanți. Ce spun experții

28 Februarie 2019, 11:31 // Economie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urma să aprobe, până pe 1 martie, o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit acesteia, petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de Metodologie, dar care nu va depăși 10%, scrie IPN.

Ofițerul de presă al ANRE, Galina Sanduța, a declarat că metodologia este expusă pentru consultări publice, iar data ședinței publice urmează să fie anunțată. Metodologia urmează să intre în vigoare după aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, declara anterior că, odată cu aplicarea noilor prevederi, se revine la vechea metodologie, cu plafonarea profitului la 10%. În opinia sa, metodologia propusă seamănă a fi o înțelegere cu petroliștii. Ideal pentru consumatori ar fi crearea unei piețe concurențiale, așa cum este în majoritatea țărilor dezvoltate. Dar pentru aceasta, potrivit expertului, este necesar un Consiliu al Concurenței și justiție nu doar pe hârtie.

Referitor la termenul de 1 martie, Sergiu Tofilat a admis că acesta ar avea o legătură cu campania electorală, petroliștii având frâu liber să majoreze prețurile după alegeri.

Citeste tot despre: 1 martie, ANRE, carburanți, metodologie, prețuri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile