Logo Realitatea.md

ANSA confirmă două focare de pestă porcină africană în Cahul și Nisporeni

29 Iulie 2019, 15:15 // Societate

S-au confirmat focare de pestă porcină africană în municipiul Cahul și satul Milești, raionul Nisporeni.

Foto simbol: pixabay.com

ANSA a confirmat un rezultat pozitiv la porci domestici în raionul Nisporeni, localitatea Milești (gospodărie particulară cu o porcină) și 2 rezultate pozitive în mun. Cahul, extravilan (exploatație cu 92 porcine).

Au fost convocate  ședințele Comisiilor pentru  Situații Excepționale din mun. Cahul  și raionul Nisporeni, la care au fost aprobate „Planul complex de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane”.

Se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Toți proprietarii, la care porcinele au fost nimicite în scopul eradicării focarului de PPA vor fi despăgubiți, conform legislației în vigoare.

Ținem să menționăm, că la moment pe teritoriul Republicii Moldova în evoluție sunt 3 focare de PPA la porci domestici (r. Cahul, s. Manta, mun. Cahul, r. Nisporeni, s. Milești) și un focar de pesta porcină africană la mistreți în zona de frontieră la 2,7 km de or. Lipcani, r. Briceni și 239 metri de la râul Prut.

Citeste tot despre: Cahul, focare, Nisporeni, pesta porcină
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6943 0.3726%
USD USD 16.6336 0.0198%
RUB RUB 0.2215 0.0000%
RON RON 4.0549 0.4359%
UAH UAH 0.5916 0.1354%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile