Logo Realitatea.md

ANSP va avea dreptul și împuternicirea de a supraveghea şi controla dispozitivele medicale

18 Octombrie 2018, 13:25 // Societate

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) este abilitată cu competenţe de supraveghere şi control în domeniul dispozitivelor medicale. În acest sens, Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, modificarea legii cu privire la dispozitivele medicale și a votat-o în prima lectură.

Foto: e-sanatate.md

Potrivit proiectului, ANSP este abilitată cu competenţe de supraveghere şi control în domeniul dispozitivelor medicale, inclusiv al siguranţei radiologice şi nucleare ale acestora. În acest scop,  Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică va efectua controlul pieţei dispozitivelor medicale, va elibera prescripţii, aplica sancţiuni și aplica măsuri restrictive de activitate.

Totodată, instituția va monitoriza acţiunile agenţilor economici privind executarea prescripţiilor și înlăturarea încălcărilor, va analiza rapoartele cu privire la riscurile care apar în legătură cu dispozitivele medicale.

Alte modificări stipulează că  achiziţiile centralizate pentru dispozitivele medicale și pentru serviciile de mentenanţă ale acestora vor fi efectuate de către Centrul pentru achiziţii publice centralizate în sănătate. De asemenea, pentru a desfăşura activitate de import, fabricare, comercializare, asistenţă tehnică sau reparaţie a dispozitivelor medicale şi a opticii, întreprinzătorul va fi obligat să dispună de cel puţin un specialist în domeniu sau un bioinginer, excepţie vor avea farmaciile şi magazinele de optică medicală.

Proiectul urmează a fi votat de Legislativ în lectură finală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile