Logo Realitatea.md

ANTA explică de ce unii tranportatori auto moldoveni nu au fost lăsați ieri să treacă frontiera cu România

07 August 2020, 16:09 // Auto

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a venit cu o reacție referitor la protestul conducătorilor auto de ieri seara, care au blocat drumul de acces la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, pe motiv că autoritățile române nu permit intrarea mașinilor din Republica Moldova, care efectuează transport de persoane.

Foto: protv

Astfel, ANTA a precizat că, în contextul gestionării răspândirii infecției cu COVID-19, statele străine impun măsuri restrictive la efectuarea transportului rutier internațional de persoane. Autoritățile din România au inclus Republica Moldova în lista țărilor cu risc sporit de infectare cu COVID-19 și conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență al României nr.36 din 21.07.2020 cetățenii moldoveni, care intenționează să călătorească din Republica Moldova, și nu se încadrează în categoriile de excepții anunțate de către autoritățile române – nu au dreptul de a intra pe teritoriul României.

Totodată, ANTA menționează că, transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii ocazionale poate fi efectuat de către operatorii de transport ai Republicii Moldova pe teritoriul statelor Uniunii Europene doar în condițiile impuse de către Acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocarul și autobuzul (Acordul INTERBUS), la care Republica Moldova este Parte Contractantă.

De asemenea art.75 al. (1) din Codul Transporturilor Rutiere, adoptat prin Legea nr.150, prevede că transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale în trafic internațional se poate efectua numai în condițiile respectării prevederilor Acordului INTERBUS, precum și ale acordurilor bilaterale internaţionale.

Prin implementarea Acordului, Părțile Contractante au impus condiții stricte pentru asigurarea securității călătorilor în trafic și anume:

- transportul de persoane în trafic internațional poate fi efectuat doar cu unități de transport care, prin construcție şi dotare, sunt adecvate transportului a mai mult de 9 persoane, inclusiv șoferul, și sunt destinate acestui scop;

- autobuzele și autocarele utilizate pentru efectuarea serviciilor ocazionale internaţionale trebuie să se conformeze standardelor tehnice stabilite în acest acord;

- conducătorii auto trebuie să respecte regimul de lucru și odihnă conform prevederilor Acordului European privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transport rutier internațional;

- serviciile rutiere ocazionale internaţionale de călători sunt efectuate cu autobuze sau autocare în baza documentului de control ”Carnet cu foi de parcurs INTERBUS”, în care se înscrie numele călătorilor, în scopul punerii la dispoziție autorităților competente de control.

Referitor la efectuarea transportului rutier contra cost de persoane în regim de taxi, conform art.27 al. (2) din Codul Transporturilor Rutiere, înregistrarea oficială oferă titularului dreptul să desfășoare activități de transport rutier în trafic internațional, fără obținerea oricărei alte autorizări, dacă tratatele și acordurile internaţionale bilaterale și/sau multilaterale nu prevăd altfel.

În acest context, ANTA atenționează persoanele fizice și juridice, care efectuează transport rutier internațional de persoane că, Acordurile bilaterale interguvernamentale semnate de către Republica Moldova cu statele străine în domeniul transportului rutier internațional, precum și  Acordul INTERBUS, nu permit efectuarea transportului rutier contra cost de persoane în regim de taxi.

„Astfel, la data de 31 ianuarie curent, a avut loc ședința de lucru cu operatorii de transport rutier care prestează servicii de transport rutier contra cost de persoane în regim de taxi, care a avut drept scop ajustarea activității sale conform destinației vehiculelor rutiere și reglementărilor stipulate în Codul Transporturilor Rutiere (art. 63). Cu regret, majoritatea operatorilor de transport rutier nu s-au conformat la cele convenite în cadrul ședinței menționate și în scopul adaptării activității sale la prevederile legislației au fost somați, prin scrisoarea nr. 07/3-1-2014 din 28.02.2020, să respecte deciziile adoptate în cadrul ședinței nominalizate.

Având în vedere faptul, că în cadrul controalelor în trafic se întâlneau cazuri când vehiculele rutiere aveau genuri de activitate improprii parametrilor constructivi, la data de 04 iunie, repetat, s-a organizat o ședință cu operatorii de transport rutier vizați de deciziile adoptate în cadrul întrevederii dintre ANTA și operatorii de transport rutier din 31 ianuarie și s-a mai acordat termen de 1 săptămână să își racordeze activitatea la prevederile Cordului Transporturilor Rutiere. Cu regret, și după această ședință au fost întâlnite în trafic cazuri, când autovehiculele aveau incluse genuri de activitate improprii parametrilor constructivi și pe marginea cazurilor respective colaboratorii ANTA au fost impuși de situație să întreprindă, conform prevederilor legislației în vigoare, măsuri de constrângere față de operatorii de transport rutier care activează cu abateri”, se precizează într-un comunicat de presă al ANTA.

De asemenea, Ministerul Economiei și Infrastructurii prin scrisoarea nr.14/4-4740 din 5 august curent, solicită Agenției întreprinderea măsurilor de rigoare vizând reexaminarea extraselor eliberate de către ANTA, prin care s-a permis efectuarea transporturilor rutiere contra cost de persoane în regim de taxi în trafic internațional. „Este necesar de menționat că în adresa Agenției parvin multiple sesizări din partea cetățenilor, precum și Asociațiilor patronale de profil, referitor la serviciile ilegale de transportare a persoanelor în trafic internațional prestate de către conducători auto în detrimentul operatorilor de transport rutier înregistrați legal, în condițiile Codului Transporturilor Rutiere”, se mai precizează în comunicat.

În acest context, ANTA atenționează că, în perioada 01 ianuarie – 06 august curent, inspectorii Agenției, zilnic, au fost implicați în acțiuni de control atât în municipiul Chișinău, cât și pe traseele naționale, inclusiv în direcțiile punctelor de trecere a frontierei de stat, în vederea identificării și sancționării transportatorilor iliciți.

În perioada nominalizată, de către inspectorii Agenției au fost documentate următoarele contravenții:

v 193 procese-verbale cu privire la contravenție în baza art. 197 alin. (1) al Codului Contravențional pentru transportul ilicit de persoane cu vehicule rutiere cu mai puțin de 9 locuri pe scaune, fiind aplicate amenzi în mărime de 30350 u. c. și achitați în bugetul de stat – 535000 lei;

v 21 procese-verbale cu privire la contravenție în baza art. 197 alin. (2) al Codului Contravențional pentru transportul ilicit de persoane cu vehicule rutiere cu mai mult de 9 locuri pe scaune, fiind aplicate amenzi în mărime de 4975 u. c. și achitați în bugetul de stat – 91875 lei și

v 26 procese-verbale cu privire la contravenție în baza art. 197 alin. (17) al Codului Contravențional pentru transportul de persoane în regim de taxi pe trasee fixe prestabilite de taximetrist, fiind aplicate amenzi în mărime de 2470 u.c. și achitați în bugetul de stat – 30500 lei.

De asemenea, în cazurile nominalizate a fost aplicată măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier pe un termen de 6 luni, prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile art.439 indice(1) al Codului Contravențional.

În contextul celor expuse, Agenția atenționează conducătorii auto, precum și operatorii de transport rutier, să se conformeze prevederilor Acordurilor bilaterale interguvernamentale semnate de către Republica Moldova cu statele străine în domeniul transportului rutier internațional, Acordului INTERBUS,  precum și  Codului Transporturilor Rutiere, pentru a oferi consumatorilor servicii de calitate, în siguranță și confort.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile