Logo Realitatea.md

Anul acesta, Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi organizate în 64 de localități din țară. Programul evenimentelor (VIDEO, DOC)

20 Septembrie 2018, 14:28 // Societate

În acest an, evenimente dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) vor avea loc în m64 de localități din 18 raioane ale republicii. Astfel, tip de patru zile, se vor organiza expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, vizionări de filme, activități pentru copii și adulți, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

Foto simbol

Ediția din acest an, cu genericul „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul".

„Mă bucur că de la an la an Zilele Europene ale Patrimoniului sunt marcate prin tot mai multe activități culturale, care atrag un public tot mai numeros atât la Chișinău, cât și în alte localități. Este dovada faptului că acest popor își cunoaște trecutul și își dorește un viitor european. Așadar, vă invit să celebrăm împreună tezaurul nostru cultural", a declarat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica 

Evenimentele organizate în cadrul ZEP au scopul de a pune în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în salvgardarea acestuia, informează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

ZEP reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei, care s-a desfășurat pentru prima dată în Franţa, în 1985. Astfel, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954) sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul pan-european și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare.

În Republica Moldova, Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea loc în perioada 24-28 septembrie

În 2017, evenimentele dedicate ZEP au avut loc în 43 de localități din 16 raioane ale țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile