Logo Realitatea.md

Anul acesta, elevii care vor merge în clasa I vor avea bănci noi

26 Iunie 2019, 15:48 // Societate

Anul acesta, reparațiile din instituțiile de învățământ se vor axa pe căile de acces și pe „aducerea” blocurilor sanitare din curte în școli. O altă prioritate este dotarea sălilor cu bănci noi pentru elevii din clasa întâi.

Foto: simbol

Solicitat de IPN, șeful Direcției învățământ general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a declarat că reparațiile în instituțiile de învățământ țin de competența autorităților publice locale, însă Ministerul colectează informații și stabilește obiective. Conform estimărilor, investițiile în reparații vor fi de circa 450 de milioane de lei, bani alocați din bugetele locale.

MECC a recomandat ca investițiile să fie direcționate în mod prioritar spre infrastructură. Mai exact, să fie reparate căile de acces spre școală, ținându-se cont de cerințele elevilor cu mobilitate redusă. O atenție sporită va fi acordată amenajării blocurilor sanitare în incinta școlilor. Astăzi, 10% din grădinițe și 30% din școli au toaletele în curte.

Valentin Crudu mai spune că vor fi modernizate și sistemele de încălzire acolo unde este nevoie. În anii precedenți, accentul s-a pus pe reparația acoperișurilor. Anul acesta se va interveni doar la acoperișurile care au avut de suferit în urma ploilor. Cât privește dotarea cu mobilier școlar, fiecare elev care vine în clasa întâi va avea o bancă nouă.

„Statul îi dăruiește primul manual, iar autoritățile locale trebuie să-i asigure un spațiu bine amenajat. Să le fie cultivată deprinderea de a păstra”, a menționat. Valentin Crudu. Tot pentru clasa întâi vor fi cumpărate tablete care vor fi folosite pentru modulul „Educație digitală”, introdus anul trecut.

Tabletele procurate anterior vor fi folosite în clasa a doua. În țară se creează între 1.650 și 1.700 de clase I. Numărul exact al acestora pentru anul școlar 2019-2020 va fi cunoscut după data de 1 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

De la 1 septembrie, micuții vor avea altfel de Abecedar. Elevii vor învăța din manuale interactive

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile