Logo Realitatea.md

Apă-Canal Chișinău va avea un sistem prin care va putea identifica scurgerile la rețele, fără a aștepta sunetul consumatorilor

10 Iulie 2017, 13:59 // Societate

Furnizorul de apă din capitală va avea un sistem care va permite identificarea rapidă a scurgerilor la rețele. Astfel, angajații Apă-Canal Chișinău vor putea interveni mai rapid în locurile unde s-au produs avarieri.

Foto simbol

„Sistemul ne va permite să vedem în timp util scurgerile care au loc, fără să stăm la dispecerat și să așteptăm sunetele consumatorilor. Astfel, vom vedea locurile unde este scădere de presiune și vom interveni operativ”, a declarat Veronica Herța, directoarea Apă-Canal Chișinău, la ședința operativă a Primăriei Chișinău de azi, 10 iulie.

Contractul pentru implementarea sistemului SCADA a fost semnat acum o săptămână de către Apă-Canal Chișinău cu agentul economic autohton Salonix-Tex SRL care a câștigat licitația organizată în luna martie a acestui an.

Contractul prevede modernizarea sau înnoirea echipamentelor de la stațiile de pompare  din reţeaua de apă şi de canalizare, stocarea datelor și implementarea unui instrument unic de prelucrare a datelor, ce prevede monitorizarea și controlul proceselor chimice, fizice sau de transport.

Potrivit directoarei Apă-Canal Chișinău, sistemul va fi implementat până la finele acestui an.

Contractarea acestor servicii de către furnizorul de apă, face parte din Programul de Investiţii Prioritare, finanţat din sursele Băncii Europene de Investiţii, ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi din Fondul de Investiţii pentru Vecinătate al Uniunii Europene.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile