Logo Realitatea.md

Apel la unificarea dreptei românești pentru alegerile din Capitală. Se propune înaintarea unui candidat comun (VIDEO)

23 Septembrie 2019, 14:57 // Stiri

Un grup de intelectuali, reprezentanți ai Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea” , care îl sprijină pe Boris Volosatîi în calitate de candidat la funcția de primar al Capitalei, îndeamnă partidele unioniste și de dreapta la unitate.

Captură Video

Intelectualii îndeamnă formațiunile unioniste la dialog pentru a identifica soluții și să susțină un singur pretendent al unioniștilor la șefia municipiului Chișinău.

„Noi din partea Mesei Rotunde l-am înaintat la postul de primar general al municipiului Chișinău pe domnul doctor Boris Volosatîi. Domnul Volosatîi este conducătorul unei importante instituții preuniversitare, cunoscută și recunoscută. Este o mare figură în plan politic, este un bun manager. A fost de mai multe ori consilier în municipiul Chișinău. Am ajuns la concluzia că domnul Boris Volosatîi știe problemele orașului, ale municipiului și are soluții pentru a le rezolva. Dar nu doar asta ne preocupă, suntem preocupați de păstrarea și promovarea Chișinăului ca a doua capitală românească”, a declarat într-o conferință de presă la IPN moderatorul Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea”, istoricul Anatol Petrencu.

Istoricul Ion Negrei este de părere că aceste alegeri locale sunt cele mai dezorganizate, deoarece partidele politice nu s-au pregătit pentru o alegere responsabilă. Potrivit lui, intelectualii nu o singură dată au lansat apel la unire a forțelor de dreapta, naționale într-un singur bloc, într-o singură mișcare. Însă, spre regret, acest lucru așa și nu s-a reușit. „În aceste alegeri locale, de asemenea, venim cu apelul, mesajul necesității coordonării și consolidării forțelor de dreapta în vederea obținerii câștigului de cauză”, a notat Negrei. Istoricul a mai spus că acest număr mare de candidați la șefia Capitalei duce la gândul că segmentul de dreapta este sortit eșecului. În aceste condiții, mesajul este de a coordona mișcarea în privința desemnării a unui singur candidat de dreapta cu șanse de câștig.

La rândul său, Vasile Costiuc, președintele Partidului Democrația Acasă, din partea căruia candidează Boris Volosatîi, a menționat că, în personalitatea lui Boris Volosatîi a văzut o continuitate firească a tradițiilor naționale, patriotice românește ale primului primar, Nicolae Costin. Acesta și-a exprimat convingerea că, în calitate de primar general, Boris Volosatîi va implementa programul și proiectul pentru capitală inițiat, gândit și pus în aplicare de către Nicolae Costin, dar care nu a fost dus la bun sfârșit. „Încă o dată pe această cale chemăm partidele de dreapta, chiar și după ce au fost înregistrați în cursa electorală, să vină să stăm la o masă rotundă, pătrată, triunghiulară, fără camere de luat de vederi, și să discutăm cel puțin, dacă avem conștiința trează, riscul care planează asupra noastră”, a spus Costiuc.

În cele din urmă, Boris Volosatîi, a declarat că a accepta propunerea Mesei Rotunde cu mare responsabilitate, dar și pentru a continua lucrurile începute de Nicolae Costin, „primul primar și unicul democrat în această capitală, care, în calitate de reformator și ziditor, precum și cu inteligența pe care a avut-o acasă, a întors tricolorul, limba română, grafia latină, denumirile de străzi, de școli”. „Această inteligență adusă de profesorul meu universitar, Nicolae Costin, aș vrea să o pun în capul mesei. Și să aduc în oraș o altă politică – nu politică geo sau de altă natură, ci o politică pentru cei care locuiesc în municipiul Chișinău. Vin să-i mobilizez pe toți cei care simt și gândesc românește”, a mai spus Volosatîi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.5108%
USD USD 17.7719 0.4687%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0068 0.3280%
UAH UAH 0.7293 0.8853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață