Logo Realitatea.md

Apel public pentru aflarea locului unui cetățean arestat ilegal și deținut de regimul de la Tiraspol (Promo-Lex)

11 Septembrie 2020, 11:52 // Politica

Președintelui Republicii Moldova, Dlui Igor DODON
Prim-ministrului Republicii Moldova, Dlui Ion CHICU
Biroului Politici pentru Reintegrare
Avocatul Poporului (OMBUDSMAN), Dlui Mihai COTOROBAI
Comisia Unificată de Control
Procuratura Generală a RM
Misiunea OSCE în Moldova
Misiunile diplomatice

La data de 01 septembrie 2020, Asociația Promo-LEX a fost sesizată de rudele lui Mamontov Constantin referitor la reținerea acestuia la 31 august 2020, de către pretinșii grăniceri transnistreni, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană.

Reamintim că, Mamontov Constantin este una dintre cele 2 victime care în noaptea din 8 spre 9 aprilie 2015, au fost răpite din propriul domiciliu din s. Vertiujeni, raionul Florești de către colaboratori ai ”miliției din or. Camenca” pentru un presupus furt de iepuri. Fiind duși la ”comisariatul de miliție din Camenca”, aceștia au fost torturați pentru a-și recunoaște vina. La insistențele autorităților R. Moldova, aceștia au fost eliberați la 12 aprilie 2015.[1] La 5 august 2020, unul dintre făptuitori a fost condamnat de către Judecătoria Soroca, la 15 ani de detenție, pentru infracțiunile de tortură, răpire și violare de domiciliu.[2] Mai multe detalii referitor la acest caz, găsiți aici.

La o distanță de 11 zile din momentul reținerii și dispariției lui Mamontov Constantin, rudele și avocatul acestuia nu cunosc absolut nimic despre locul de aflare și starea lui de sănătate, în ciuda demersurilor efectuate de către avocații acestuia către toate autoritățile de resort, inclusiv cele locale din regiunea transnistreană. În același timp, nu excludem că reținerea acestuia la 31 august 2020, de către grănicerii transnistreni, a fost efectuată în cadrul aceluiași pretins dosar penal intentat de către structurile locale din regiunea transnistreană. De asemenea, nu excludem aflarea lui Constantin Mamontov în unul dintre locurile de detenție din regiunea transnistreană, în care condițiile de detenție au fost calificate de către organizațiile internaționale, ca fiind inumane și degradante.

Mai mult ca atât, Asociația Promo-LEX a fost informată recent și despre alte cazuri de răpire a persoanelor în ultimele 3 săptămâni de către structurile de facto ale regiunii transnistrene. Aparent, situația epidemiologică și efectele declarării de către administrația de la Tiraspol a stării de urgență (instalarea suplimentară a posturilor de control și blocarea frontierei administrative), este utilizată de către structurile de facto din stânga Nistrului pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri brutale de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate.

Reieșind din urgența cauzei, ținând cont de lipsa absolută de informații pentru mai mult de 11 zile din momentul reținerii lui Constantin Mamontov de către structurile de grăniceri transnistreni,

SOLICITĂM

  1. Președintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului și Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă acțiuni suplimentare prompte, întru stabilirea locului de aflare a lui Mamontov Constantin și eliberarea lui din detenția ilegală;
  2. Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal. Să pornească o cauză penală și să depună eforturi considerabile întru tragererea la răspundere penală a persoanelor responsabile de răpirea și privarea de libertate a lui Mamontov Constantin;
  3. Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Mamontov Constantin și să condamne în termeni duri comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

 

Director Executiv,

Ion MANOLE

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile