Logo Realitatea.md

Apelul procurorilor din țară, după ce ACUM și PSRM au început să modifice Legea Procuraturii

14 Iunie 2019, 11:28 // Actualitate

Pe site-ul Procuraturii Generale, a fost publicată declarația procurorilor din Republica Moldova. Ei ar face un apel pe fundalul încercărilor PSRM și ACUM de a modifica Legea Procuraturii.

„Este alarmant faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără o expertiză obiectivă și fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii. Mai mult, este îngrijorător și faptul că aceste inițiative creează un precedent extrem de periculos, prin care orice formațiune politică, care preia puterea poate schimba conducerea Procuraturii și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac. În această ordine de idei, punctăm asupra următoarelor: PROCURATURA Republicii Moldova este o instituție eminamente apolitică, care a fost, este și va fi întotdeauna în serviciul Cetățeanului, iar supremația Legii este pilonul de bază al activității noastre”, se menționează în declarația.

Declarația integrală:

Amintim că PSRM și ACUM au votat în prima lectură modificări și completări la Legea Procuraturii. În fapt, s-a anulat obligația de a deține o experiență de minimum 5 ani pentru a candida la funcția de procuror general, fiind exclusă și obligația de a fi cetățean al Republicii Moldova. Procurorul general urmează să fie ales și de o comisie creată în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, nu de CSP - așa cum e în prezent.

CITEȘTE ȘI:

Procuratura Generală a inițiat un proces penal pentru a investiga legalitatea finanțării PSRM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile