Logo Realitatea.md

APL-urile rămân în continuare a fi insuficient de transparente, chiar dacă au înregistrat o mică creștere la unele capitole (FOTO/VIDEO)

15 Martie 2018, 11:23 // Politica

Transparența activității Administrației Publice Locale (APL) de nivel II este redusă și rămâne în continuare insuficientă pentru a considera activitatea APL ca fiind una perfectă. Acestea sunt concluziile raportului II privind „Monitorizarea transparenței activității APL de nivel II și a UTA Găgăuziei”, prezentat astăzi de către Asociația Promo-LEX.

Foto: călătorie.md

Potrivit raportului, comunicarea dintre autoritățile locale și părțile interesate în procesul decizional se face în mare parte prin intermediul mass media tradițională și prin intermediul rețelelor de socializare, fiind principalele surse de informare. Din cele 35 de APL, doar 18 (51,4 la sută) au publicat pe pagina web proiectele bugetelor, fapt ce atestă o mică creștere comparativ cu rezultatele primului raport. La capitolul transparența integrității profesionale, situația este alarmantă. Doar în două cazuri din șase CV conducătorilor și declarațiile de avere și interese personale sunt publicate.

Ceea ce ține de transparența anunțurilor pe paginile web a APL privind publicarea proiectelor de decizie este una bună – 83%, susțin experții Promo-LEX. O situație satisfăcătoare se înregistrează la publicarea anunțurilor la organizarea consultărilor publice, realizată de 57 la sută din numărul APL-urilor. Totodată, experții Promo-LEX, atenționează că în baza altor criterii, transparența în procesul decizional în APL situația este sub 23 %.  

Reprezentantul Asociației Promo-LEX, Igor Bucătaru, a menționat în cadrul evenimentului că în raportul II, comparativ cu primul, se atestă o îmbunătățire a situației ce ține de administrarea și transparența APL, însă totuși nu este suficient, pentru a declara că toate administrațiile sunt deschise spre publicarea tuturor informațiilor de interes public.

„Acest raport noi îl vedem ca un suport pentru Administrațiile Publice Locale, pentru a ne apropia tot mai mult de ele și să le oferim acea sinteză pe care noi am făcut-o, precum și să le arătăm problemele pe care le-am identificat în procesul de administrare. Un alt scop al acestui raport a fost impulsionarea activismului cetățenesc. Noi am discutat cu 105 cetățeni, i-am intervievat, ca să află modul de implicare a lor în procesul decizional”, a spus Bucătaru.

Raportul s-a bazat pe monitorizarea și analizarea a 35 de administrații teritoriale, 32 de raioane, două municiipii - Chișinău și Bălți, precum și a UTA Găgăuzia.

Citeste tot despre: APL, municipii, raioane, raport, transparență
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6016 -0.4707%
USD USD 16.6645 0.1858%
RUB RUB 0.2197 -0.8126%
RON RON 4.0333 -0.5327%
UAH UAH 0.5911 -0.0845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile