Logo Realitatea.md

Șapte țări au părăsit APCE, în semn de protest față de revenirea Rusiei

26 Iunie 2019, 21:13 // În lume

Delegațiile a șapte state au părăsit Adunărea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în semn de protest după ce s-a confirmat revenirea Rusiei în cadrul acesteia cu drepturi depline. Este vorba despre Ucraina, în primul rând, urmată de Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia.

Prima a fost Ucraina, fiind vizată direct în această situație. Ulterior, celelalte șase state au decis să semneze o declarație comună de susținere.

Amintim că la sesiunea APCE a fost prezentă și delegația Republicii Moldova condusă de vicepremierul și deputatul PPDA, Andrei Năstase. Cel din urmă, alături de deputatul PSRM Vlad Batrîncea, a votat pentru revenirea Rusiei. Mihai Popșoi, deputatul PAS prezent și el, a votat împotrivă.

Decizia lui Năstase a fost criticată dur, în contextul în care el s-a declarat un politician proeuropean. El a venit cu o explicație, mai târziu și socialistul Batrîncea a adus câteva argumente prin care a declarat că va „scrie istorie” cu acest vot.

Rusia a fost scoasă din componența APCE ca urmare a agresiunii sale față de Ucraina. Este vorba despre perioada în care a fost anexată peninsula Crimeea.

CITEȘTE ȘI:

Ucraina şi-ar putea suspenda activitatea la APCE, din cauza revenirii Rusiei: Nu vrem să stăm lângă ucigași

Cum explică Andrei Năstase decizia de a vota pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Vlad Batrîncea a spus că va „schimba istoria” cu votul dat pentru revenirea Rusiei în APCE

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile