Logo Realitatea.md

Șapte din zece persoane infectate cu Coronavirus în Moldova sunt din Chișinău și Hâncești. Alte date statistice privind COVID-19

20 Martie 2020, 11:15 // Actualitate

Aproape 7 din 10 persoane infectate cu Coronavirus în Republica Moldova sunt din Chișinău și Hâncești, cazuri fiind înregiatrate și în Soroca, Ialoveni, Cantemir, Ștefan Vodă și alte raioane ale țării. Aceasta arată situația la zi privind statistica COVID-19 în țara noastră prezentată pe o platformă online lansată azi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

captură: gismoldova.maps.arcgis.com

Astfel, potrivit situației de ultimă oră privind cazurile de Coronavirus (COVID-19) în țară, din cele 49 de cazuri înregistrate oficial, cele mai multe sunt din:

 • Chișinău - 19 cazuri (38,77%);
 • Hâncești - 14 cazuri (28,57%);
 • Soroca - 4 cazuri (8,16%);
 • Ialoveni - 3 cazuri (6,12%);
 • Cantemir - 2 cazuri (4,08%);
 • Ștefan Vodă - 2 cazuri (4,08%);
 • Basarabeasca - 1 caz (2,04%);
 • Cahul - 1 caz (2,04%);
 • Florești - 1 caz (2,04%);
 • Leova - 1 caz (2,04%);
 • Sîngerei - 1 caz (2,04%).

La fel, platforma online conține informații cu privire la distribuția cazurilor după vârstă, sex, tipul de transmitere, numărul cazurilor suspecte, numărul deceselor, numărul persoanelor recuperate, inclusiv cazurile confirmate în rândul femeilor însărcinate, ceea ce permite înțelegerea detaliată a situației.

Platforma ArcGIS COVID-19 este una globală, fiind adaptată pentru Republica Moldova de către o companie locală la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu susținerea UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.

Această platformă ne va ajuta să monitorizăm în timp real epidemia de COVID-19 în țara noastră. Datele vor fi publicate la fiecare 24 de ore, imediat ce vor fi disponibile. Astfel fiecare persoană din R.Moldova, dar și din alte țări, va avea acces la ultimele date statistice privind maladia COVID-19”, a spus în cadrul briefingului din această dimineață ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Platforma globală este produsul comun al Institutului John Hopkins (SUA) și companiei Esri (SUA), fiind utilizată în prezent în zeci de țări din lume pentru a monitoriza epidemia de Coronavirus.

Existența datelor statistice de calitate despre populația afectată, inclusiv a persoanelor din grupurile vulnerabile și a femeilor însărcinate, este esențială în situațiile de urgență. Această platformă va permite informarea în timp real a populației, oferind, totodată, oportunitatea de a veni cu măsuri de răspuns bazate pe dovezi”, a spus Nigina Abaszada, Reprezentanta UNFPA.

La rândul său, Simon Springett, coordonatorul Rezident ONU în Moldova, a menționat că: „Avem obligația de a ne asigura că fiecare persoană primește suportul necesar în această perioadă dificilă. Națiunile Unite vor continua să susțină Guvernul Republicii Moldova în lupta contra pandemiei Covid-19, atât acum cât și în viitor”.

Platforma cu privire la situația COVID-19 în Republica Moldova poate fi vizualizată pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accesând banerul COVID-19 în Republica Moldova: situaţia la zi

Platforma va activa în regim non-stop și va putea fi ajustată la necesitate cu noi opțiuni și indicatori.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile