Logo Realitatea.md

Țara care ar putea rămâne fără Google

25 Ianuarie 2021, 15:31 // În lume

Australia nu are un dictator la conducere și nici nu este victima unui regim totalitar, dar ar putea să rămână fără Google, după ce a cerut bani gigantului pentru știrile pe care le afișează în aplicațiile sale.

Foto: pixabay.com

Afirmațiile cât se poate de clare pe marginea acestui subiect au fost făcute de un purtător de cuvânt al Google în contextul unei audieri desfășurate de curând în senatul australian, scrie Playtech.ro.

Nu a durat mult până când oficialii de la Sydney au răspuns la amenințare în singurul mod prin care ar fi putut să o facă. „Nu răspundem la amenințări”, a spus premierul Scott Morrison când i-a fost solicitată o reacție la declarațiile Google. La capătul celălalt al firului, oficialii gigantului din Mountain View au spus că nu este vorba de o amenințare, „este o realitate”.

Pentru context, este important de reținut că mai multe țări au încercat în trecut să taxeze Google pentru știrile pe care le afișează atât în aplicații precum Google News sau la căutare. În contextul în care câștigă bani din acele căutări, creatorii conținutul editorial vor și ei o parte din acele câștiguri. Compania americană nu este de acord și preferă să taie accesul la serviciile sale unei întregi țări, decât să-și modifice modelul de business sau să-și atenueze câștigurile.

Australia lucrează de ceva timp la un set de reguli agregate într-un „cod de conduită” pentru a forța Facebook, Google și alte companii din tech să plătească pentru știrile pe care le afișează și, de pe urma cărora profită financiar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile