Logo Realitatea.md

Țara în care infractorii sunt pedepsiți să cumpere și să citească cărți

14 Septembrie 2015, 17:41 // În lume

Sunt condamnați, dar nu stau la închisoare, ci cumpără cărți și citesc. Se întâmplă în Iran, unde un judecător îi pedepsește pe infractori cu cumpăratul și cititul de cărți, în loc să-i trimită după gratii.

Foto: bbc.com

Qasem Naqizadeh, care conduce un tribunal din orașul Gonbad-e Kavus, a apelat la aceste sentințe alternative pentru a evita ceea ce el numește „impactul fizic și psihologic ireversibil” pe care îl au pedepsele cu închisoarea asupra deținuților și familiilor lor.

Infractorii sunt obligați să cumpere și să citească cinci cărți, să scrie rezumate scurte ale lor și să le trimită judecătorului. Cărțile sunt donate apoi închisorii locale. Această pedeapsă este atât educativă, cât și spirituală – infractorii trebuie să includă în rezumatele lor și o serie de vorbe înțelepte din hadith, o colecție de cugetări atribuite profetului Mahomed, scrie TOTB.

Măsura este posibilă grație unei legi adoptate recent în Iran, care le permite judecătorilor să stabilească, în anumite cazuri, pedepse alternative la cea cu închisoarea.

Sentința aplicată de judecătorul Qasem Naqizadeh este valabilă pentru indivizi condamnați pentru infracțiuni minore, pentru adolescenți și oameni care n-au mai avut probleme cu legea în trecut, aceștia fiind nevoiți să aleagă dintr-o serie de texte aprobate de sistem. Pentru deținuții care vor beneficia de cărțile donate, există și un alt avantaj pe lângă cel al lecturii – lectura, spune judecătorul iranian, tinde să reducă numărul de bătăi între cei aflați după gratii. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile