Logo Realitatea.md

Are rost să iei o locuință în ipotecă în 2021? Iată ce spun experții

21 Ianuarie 2021, 13:09 // Economie

Fiecare dintre noi își dorește acel loc care să-i aparțină, unde să se simtă confortabil și pe care să-l poate numi „casă”. Totuși, cu toții conștientizăm responsabilitatea unei astfel de decizii și nu suntem gata să ne-o asumăm fără a ști că reușim să rezistăm în fața cheltuielilor. Totuși, nu există un singur răspuns la întrebarea dacă merită să cumperi în 2021 o casă, întrucât hotărârea depinde de mulți factori. Însă, noi te vom ajuta să-ți spunem cât de pregătit ești pentru a cumpăra o locuință sau a lua o ipotecă.

Ai un post de muncă stabil sau venituri constante

Fie că iei un credit ipotecar de la o bancă comercială sau de la o companie de finanțare, este important ca aceștia să fie siguri că vei putea restitui împrumutul. În primul caz va trebui să prezinți acte de angajare și dovadă a experienței de muncă, iar în funcție de aceasta va fi luată decizia. Pe când în cazul instituțiilor financiare nebancare, poți obține un împrumut pentru locuință mult mai simplu, fără a fi angajat oficial.

De exemplu, la Zoom Credit, poți lua un împrumut ipotecar, cu o dobândă avantajoasă și fără comisioane ascunse. Compania îți va oferi 75% din valoarea imobilului, iar contribuția ta va fi doar de 25%. Suma creditului poate ajunge până la 600.000 lei și termenul de rambursare până la 120 de luni. Dobânda anuală efectivă variază de la 29,24% până la 35,15%, iar rata dobânzii este fixă și constituie 20% anual. Mai mult de atât, dacă venitul tău este stabil și ai o istorie creditară bună, vei obține o reducere considerabilă la dobândă.

Ai reușit deja să acumulezi o sumă decentă de bani

Cu toate că la Zoom Credit poți beneficia de credit ipotecar fără avans, este binevenit să ai un fond de rezervă. Astfel, ai posibilitatea să iei un împrumut mai mic, ceea ce presupune și o dobândă mai mică. La fel, vei fi asigurat că ai suficienți bani pentru a acoperi ratele lunare pentru o perioadă lungă de timp.

Totodată, economiile te vor ajuta în cazul în care vrei să închizi creditul anticipat, deoarece pentru aceasta va trebui să achiți 5% din totalul sumei. În plus, există plăți suplimentare, precum comisionul de acordare

Piața de imobile funcționează în beneficiul tău

Dincolo de forțele tale financiare, ar trebui să iei în considerare și condițiile pieței. În special, ar fi bine să arunci o privire asupra ratelor dobânzii actuale. Atunci când ratele ipotecare sunt reduse, prețurile pentru imobil au tendința de a scădea.

Aici poți consulta un agent imobiliar calificat, acesta îți va explica tot ce se întâmplă și ce decizie ar veni în avantajul tău. Cu siguranță, asta ar putea presupune și costuri suplimentare, însă economiile făcute la achiziție pot fi mult mai mari.

Urmează să ai alte mari cheltuieli în acest an

Până acum, ar trebui să fie clar - cumpărarea unei case este o decizie financiară imensă. Dacă știi că ai alte cheltuieli mari, cum ar fi o nuntă, un copil nou-născut sau costuri pentru educație, acum nu este momentul perfect pentru a face achiziția. În schimb, poți aștepta să cumperi o locuință până când te vei simțiți stabil financiar și confortabil pentru a putea asuma cheltuielile suplimentare.

Un studiu efectuat de Betterment susține că e nevoie de cel puțin cinci ani pentru a obține echivalentul costurilor pentru casă. Deci, această investiție va fi inteligentă doar în cazul care planifici să trăiești următorii câțiva ani acolo. Alternativ, poți renova casa actuală cu ajutorul unor credite pentru reparație, cu o dobândă avantajoasă.

Cumpărarea unei locuințe este un pas important și responsabil. Prin urmare, trebuie să acorzi suficient de mult timp acestui proces și să analizezi toate scenariile posibile. Dacă vei avea obiective bine stabilite pentru o perioadă mai lungă de timp și siguranță în ziua de mâine, poți cu încredere merge înainte spre visul tău.

P.

Citeste tot despre: credit, ipotecă, locuința
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile