Logo Realitatea.md

Arestarea lui Navalnîi: UE îl trimite pe Josep Borrell la Moscova. Se preconizează sancţiuni

25 Ianuarie 2021, 18:53 // În lume

Europenii au decis luni să-l trimită la Moscova, la începutul lui februarie, pe Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell, și preconizează să adopte sancțiuni dacă președintele rus Vladimir Putin va continua reprimarea opoziției, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.

„Josep Borrell se va deplasa la Moscova la începutul lui februarie pentru a transmite un mesaj clar din partea UE și el va da raportul în legătură cu situația din Rusia în timpul următoarei reuniuni a miniștrilor de externe ai țărilor din UE, pe 22 februarie”, a explicat unul dintre acești diplomați.

UE cere eliberarea imediată a opozantului rus Alexei Navalnîi și a susținătorilor săi arestați în timpul manifestațiilor de sâmbătă din Rusia. Adoptarea de sancțiuni a fost discutată luni de miniștrii afacerilor externe ai țărilor din UE, însă ei au decis că este „prematur” să se recurgă la această opțiune, a subliniat unul dintre ei. „Sancțiunile sunt un instrument util, însă trebuie să așteptăm să vedem ce se întâmplă la Moscova”, a adăugat un alt diplomat.

„UE trebuie să trimită un mesaj foarte clar și hotărât pentru a transmite că aceasta nu este acceptabil. Avem un regim de sancțiuni pentru încălcări ale drepturilor omului și cred că trebuie utilizat”, a susținut luni dimineața șeful diplomației lituaniene, Gabrielus Landsbergis.

Sâmbătă, Borrell a condamnat „arestările în masă” și „utilizarea disproporționată a forței” în timpul protestelor din Rusia care cereau eliberarea lui Alexei Navalnîi.

„Principiile statului de drept trebuie de asemenea să se aplice în Rusia și așteptăm ca cei care au manifestat pașnic și pentru arestarea cărora nu a existat niciun motiv să fie eliberați imediat”, a insistat șeful diplomației germane Heiko Maas.

Europenii cer de o săptămână eliberarea lui Alexei Navalnîi, arestat pe 17 ianuarie la revenirea sa la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic. UE a aplicat sancțiuni împotriva mai multor membri ai anturajului președintelui rus, pentru presupusă implicare în această tentativă de asasinat.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a contactat telefonic, vineri, pe Vladimir Putin, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.

„Un Navalnîi liber ar permite o nouă și mai bună relație între UE și Rusia. Am discuta despre cooperare cu Rusia în prezent și în viitor, în loc de sancțiuni”, a subliniat șeful diplomației luxemburgheze Jean Asselborn.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile