Logo Realitatea.md

Argumentele care au stat la baza refuzului președintelui țării de a-i numi în funcție pe cei doi noi miniștri

24 Septembrie 2018, 12:36 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, ar fi refuzat să semneze decretele de numire în funcție a celor doi miniștri ai Sănătății (Silvia Radu) și Agriculturii (Nicolae Ciubuc) din cauza că, atunci când i s-a comunicat despre noile candidaturi, nu i s-a prezentat nici un certificat de integritate, CV sau cazier juridic al candidaților. Declarația a fost făcută astăzi de către consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, în cadrul ședinței Curții Constituționale.

Potrivit lui Lebedinschi, președintelui țării nu i s-a prezentat un dosar deplin privind meritele și integritatea candidaților, fapt ce a generat refuzul semnării decretelor de numire în funcție.

Totodată, consilierul prezidențial a menționat că la baza refuzului a mai stat și faptul că cei doi candidați nu ar fi integri din punct de vedere profesional. Acesta a adus drept argument faptul că numele Silviei Radu a apărut într-un raport al ANRE, iar Nicolae Ciubuc a fost vizat într-o anchetă a ANI pentru că nu a declarat că deține mai multe bunuri, pe când era șef la AIPA.

Un alt argument invocat de către instituția prezidențială este faptul că la șefia ministerelor Agriculturii și Sănătății ar trebui să fie persoane din domeniu și că nu e suficient să aibă doar studii superioare juridice pentru a candida la funcția de ministru, deoarece „aceasta este o funcție politică, unde se fac politici de stat, iar fără experiență acest lucru nu e posibil de realizat”.

Amintim că, astăzi CCM l-a suspendat temporar din funcție pe președintele țării, a patra oară, pentru faptul că a refuzat să semneze repetat decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Sănătății și Agriculturii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile