Logo Realitatea.md

Armașu: Pentru a obține o nouă tranșă din partea FMI este nevoie de un Guvern plenipotențiar

05 Aprilie 2019, 07:37 // Economie

Pentru ca o nouă misiune a Fondului Monetar Internațională (FMI) să vină în Republica Moldova și pentru ca să fie agreate anumite acțiuni și debursată următoarea tranșă din parte FMI, este nevoie de un guvern plenipotențiar la Chișinău. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

„Se ajunge la politic pentru a avansa în continuare cu programul FMI. Pentru a avea o misiune de evaluare în baza căreia să agreăm anumite acțiuni și să primim următoarea tranșă, este nevoie de un guvern plenipotențiar. Probabil, după ce va fi formată majoritatea parlamentară și numit un guvern, vom avea o nouă vizită a FMI care va veni cu o misiune plenipotențiară pentru a stabili pașii următori și pentru a debursa următoarea tranșă”, a declarat Octavian Armașu, scrie IPN cu referire la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Guvernatorul spune că la Chișinău a fost recent o misiune a FMI și pare că toată lumea să fie mulțumită de evoluția BNM. „Noi am reușit să mergem mai departe cu transparentizarea acționarilor. Vom fi în căutarea de investitori noi pentru unele bănci”, a adăugat Octavian Armașu.

În ceea ce privește raportul Kroll II, care se referă la frauda bancară, Octavian Armașu spune că acesta a fost ridicat de la BNM imediat după ce a fost prezentat de compania externă și Banca Națională nu deține acest raport. Totodată, guvernatorul spune că din creditul de urgență acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, până la ora actuală s-au achitat peste două miliarde de lei care vin atât din lichidarea activelor băncilor, cât și din vânzarea activele unor persoane condamnate.

Totodată, guvernatorul BNM spune că Republica Moldova are acum un cu totul alt sistem bancar decât acum cinci ani. „Noi avem bănci bine capitalizate. Bănci, în marea lor majoritate, cu investitori transparenți. Noi avem 90% din acțiunile băncilor deținute de investitori europeni, avem un cadru normativ absolut nou”, notează Octavian Armașu. Potrivit lui, BNM supraveghează băncile comerciale, iar acestea din urmă sunt în mâini bune.

Potrivit lui, creditele neperformante sunt la un nivel acceptabil care este în scădere. Dinamica este pozitivă și datorită faptului că se majorează portofoliile de credite la bănci. „Astăzi, majoritatea creditelor neperformante care sunt pe bilanțul băncilor sunt încă cele care au fost moștenite din trecut. Credite neperformante noi se acumulează într-o sumă destul de modestă”, spune Octavian Armașu.

Octavian Armașu spune că la ora actuală inflația în Republica Moldova este mai mică decât ținta, dar în lunile următoare se va înregistra o creștere, astfel încât media anuală să fie de aproape 5%. Creșterea inflației, spune guvernatorul, este generată, în mare măsură, de anumite ajustări la tarife. „Nu este nimic îngrijorător, este un lucru firesc. Politicile noastre sunt îndreptate spre faptul ca, după acest ciclu, inflația să revină la ținta pe care ne-o propunem de 5%”, a menționat Octavian Armașu.

De asemenea, guvernatorul spune că la ora actuală nu există probleme legate de lichidități în sistemul bancar. Potrivit lui, există chiar exces de lichidități, doar că majoritatea lor este pe termen scurt.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) ACUM, după întrevederea cu Dodon: Ne asumăm responsabilitatea pentru Guvern numai după votarea legilor propuse

ULTIMA ORĂ! Blocul ACUM îl înaintează pe Andrei Năstase la funcția de președinte al Parlamentului, iar pe Maia Sandu - la Guvern (VIDEO)

(VIDEO) Leancă, despre aspirațiile ACUM: Cu 26 de mandate să deții două funcții arată ca o glumă de prost gust, dar nu suntem în 1 aprilie

Citeste tot despre: BNM, FMI, Guvern, guvernator BNM, Octavian Armașu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4428 -0.1782%
USD USD 17.4979 0.2527%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0685 -0.1620%
UAH UAH 0.7200 -0.4838%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”