Logo Realitatea.md

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

27 Septembrie 2020, 11:58 // În lume

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane civile. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Ministerul Apărării al Azerbaidjanului.

Foto Simbol

Ca urmare a bombardamentelor intensive au fost înregistrate persoane civile decedate rănite. De asemenea, s-au făcut pagube grave infrastructurii civile.

Șeful Departamentului de politică externă al administrației, asistent al președintelui Azerbaidjanului, Hikmet Hajiyev, a făcut următoarea declarație:

„Potrivit Ministerului Apărării, la 27 septembrie, la 06:00, forțele armate armene, încălcând grav regimul de încetare a focului, au tras asupra pozițiilor armatei azere situate în zona frontală, satele Gapanli, regiunea Terter, Chiragly și Orta Garvyand, regiunea Aghdam, regiunea Alkhanly, regiunea Fizuli , Shukurbeyli și Jojug Marjanli din regiunea Jebrail cu utilizarea armelor de calibru mare, a mortarelor și a instalațiilor de artilerie în diverse scopuri.

Bombardarea obiectelor și a civililor care trăiau dens în zona frontului de către forțele armate din Armenia a fost efectuată în mod deliberat și intenționat. Există date despre decese și răniți în rândul populației civile și a personalului militar. Numeroase case și obiecte civile au fost grav avariate. Forțele armate din Armenia continuă să tragă intens asupra pozițiilor și așezărilor noastre situate în zona frontului.

Bombardarea deliberată a așezărilor, civilii reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar, inclusiv a Convențiilor de la Geneva din 1949.  Grevele forțelor armate armene asupra pozițiilor armatei azere, bombardarea civililor și a obiectelor din armele de calibru mare este un act al următoarei agresiuni militare a Armeniei împotriva Azerbaidjanului, în conformitate cu dreptul internațional.

Forțele armate ale Republicii Azerbaidjan iau măsurile necesare pentru a preveni următoarea agresiune militară a Armeniei și pentru a asigura siguranța populației civile. Azerbaidjanul a avertizat în repetate rânduri comunitatea internațională despre pregătirea Armeniei pentru punerea în aplicare a următorului act de agresiune și război. Azerbaidjanul a declarat în repetate rânduri că agresiunea militară în curs de desfășurare a Armeniei împotriva Azerbaidjanului, prezența forțelor armate ale Armeniei în teritoriile ocupate din Azerbaidjan este principala amenințare la adresa păcii și stabilității regionale. În contextul dezbaterii generale a celei de-a 75-a sesiuni a Adunarea Generală a ONU, lupta împotriva pandemiei COVID-19 în lume, conducerea politico-militară din Armenia a recurs la aventuri și provocări militare regulate. Prin aceste acțiuni, conducerea armeană demonstrează încă o dată lipsa de respect față de dreptul internațional, Carta ONU și comunitatea internațională.

Toată responsabilitatea pentru situația actuală și dezvoltarea ulterioară a evenimentelor revine în întregime conducerii politico-militare a Armeniei."

Pentru a suprima activitatea de luptă a forțelor armate din Armenia și pentru a asigura siguranța populației civile, comanda armatei azere a decis să înceapă o operațiune contraofensivă de-a lungul întregului front”, se precizează în declarație. .

De asemenea, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că „armata azeră nu vizează populația civilă, obiectele civile și infrastructura civilă.

„Spre deosebire de Armenia, Azerbaidjanul respectă cerințele prevederilor dreptului internațional umanitar, inclusiv ale Convențiilor de la Geneva, în timpul operațiunilor militare. Armata armeană își așează în mod deliberat punctele de tragere în interiorul și în apropierea așezărilor. Armata azeră solicită populației civile din teritoriile ocupate să stea departe de facilitățile militare ”, spune Ministerul Apărării.

Amintim că, în această vară a izbucnit din nou nonflictul înghețat dintre Armenia și Azerbaidjan.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile