Logo Realitatea.md

Armenia, interesată de experiența Moldovei în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării

24 Mai 2018, 11:36 // Stiri

O delegație de la Serviciul Public de Ocupare și de la Proiectul iMigrantArmenia.EU din Armenia a efectuat la data de 23 mai, o vizită de lucru la Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat.

Foto: brd.gov.md

Delegația, formată din 16 membri, condusă de Artak Mangasaryan, directorul Serviciului de Ocupare din Armenia a fost familiarizată cu experiența țării noastre în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării (DMD), în vederea preluării bunelor practici. De asemenea, au fost discutate posibilitățile de colaborare dintre părți privind schimbul reciproc de informații.

În cadrul discuțiilor, Ghenadie Slobodeniuc, șef-adjunct al BRD a afirmat că Biroul relații cu diaspora a adaptat domeniul DMD la necesitățile naționale. Reprezentantul BRD a făcut o prezentare a activității Biroului, referindu-se la programele care urmează a fi implementate în anul 2018: Diaspora Engagement Hub, Zilele Diasporei, Congresul Diasporei, DOR și Diaspora Business Forum. În context, a fost remarcată colaborarea cu partenerii internaționali ai BRD – OIM, SDC, ICMPD. Totodată, Ghenadie Slobodeniuc a specificat că activitatea Biroului se încadrează în două dimensiuni distincte, la nivel internațional – Programul Global Compact și la nivel național – „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migraţiei şi dezvoltării", în faza a II-a. În această ordine de idei, s-a discutat despre Proiectul D.O.M.D.E., care presupune instruirea funcționarilor publici, migranților reveniți și a membrilor diasporei Republicii Moldova în domeniul antreprenoriatului social.

Delegația din Armenia s-a arătat interesată de subiectul privind migrația de muncă, modalitatea de susținere și comunicare a BRD-ului cu comunitățile moldovenilor aflați peste hotare. De asemenea, a fost manifestat interesul față de Centrele Educaționale deschise în diasporă.

La finalul întrevederii, reprezentanții Serviciului de Ocupare din Armenia au remarcat activitatea BRD, menționând că prin intermediul acestei vizite se urmărește fortificarea relațiilor bilaterale de cooperare.

Menționăm că delegația din Armenia se află în Republica Moldova în perioada 21-25 mai curent, într-o vizită de informare în Republica Moldova. Programul vizitei include întruniri cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Patronatelor, Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Proiectului „Integrarea Migrației în Dezvoltarea Locală” (MiDL)/Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile