Logo Realitatea.md

Șarov ceartă autoritățile și condamnă orice nerespectare a deciziilor CNESP. La cine s-a referit ministrul?

11 Septembrie 2020, 16:05 // Actualitate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, s-a arătat indignat de comportamentul unor demnitari de stat care nu respectă deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică și „intră în școală fără mască și dă mâna cu cei vârstnici”.

„Astăzi vreau să mă adresez către toți cei care reprezintă autoritățile de stat.

Dubla măsură, practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii din Republica Moldova știrbește principiile unui stat democratic. Și atunci ne întrebăm: în ce stat trăim? Cum e posibil ca măsurile legislative să fie obligatorii doar pentru unii cetățenii ai statului, exceptându-i-i pe alții? Mai grav decât atât, exemplul este dat de chiar vârfurile puterii, în condițiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă în mască și sunt expuși zilnic riscului infectării.

În cazul pandemiei pe care o traversam și care pune în pericol cea mai mare avuție a statului - siguranța cetățenilor lui - concluzia la care ajung este ca prin gesturi sfidătoare se subminează însăși autoritatea statului democratic, exercitată prin reprezentații aleși de popor.
Intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici, sunt încălcate deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică. Altfel nu pot fi explicate gesturile sfidătoare la adresa întregii societăți, care încearcă sa le educe cetățenilor normele elementare de prevenție a infectării cu cel mai periculos virus cunoscut până acum, care a secerat sute de mii de vieți în toată lumea.

Răspunsul societății civice ar trebui sa fie dur: stimați reprezentanți ai autorităților, nu confundați propria persoană cu instituția pe care o reprezentați! Iar plasarea samavolnică de-asupra legii vă exclude automat din corpul civic al acestei țări.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă orice manifestare de nerespectare a prevederilor deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba de instituțiile de învățământ, indiferent de cine sunt acestea manifestate”, a scris ministrul Șarov pe pagina sa de Facebook.

Amintim că recent Igor Dodon a vizitat și o școală din raionul Drochia, satul Sofia, unde activează 68 de persoane și își fac studiile 320 de elevi. Din fotografiile postate de către Igor Dodon pe pagina sa de Facebook se poate observa că masca o ține în mână, dar nu cum prevede regulamentul. De asemenea, și distanța fizică nu este respectată. Mai mult de atât, dă mâna cu elevii din clasă.

Totodată, menționăm că pe 28 august, fiul premierului Chicu s-a căsătorit. Deși premierul compară nunta cu o „masă de sărbătoare”, imaginile surprinse de jurnaliști spun altceva.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4103 0.5320%
USD USD 17.1898 0.2274%
RUB RUB 0.2260 0.5785%
RON RON 4.1882 0.5305%
UAH UAH 0.6062 -0.0330%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile