Logo Realitatea.md

Șase mii de persoane au fost arestate în urma protestelor din Belarus, anunță ministrul de Interne

12 August 2020, 16:37 // În lume

Ministerul de Interne din Belarus a anunțat despre arestarea a 6.000 de persoane care au participat la protestele organizate în semn de nemulțumire față de realegerea lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte, pentru al șaselea mandat. În actualul context, Uniunea Europeană a amenințat cu reimpunerea sancțiunilor.

Potrivit ministerului, 3.000 de persoane au fost reținute luni noapte, 2.000 - marți și încă 1.000 - miercuri.

Protestele au urmat scrutinului prezidențial de duminică, în urma căruia Lukașenko ar fi obținut peste 80% din voturi. Contracandidata sa, profesoara Svetlana Tihanovaskaia, a câștigat puțin peste 10% din sufragii, potrivit comisiei electorale. Manifestanții au devenit violenți după anunțarea rezultatelor alegerilor, despre care spun că au fost fraudate. La rândul lor, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gaze de cauciuc împotriva protestatarilor. Un bărbat a murit şi zeci de persoane au fost rănite, la Minsk și în alte orașe. 

În cadrul unei acțiuni de suprimare a manifestațiilor, mai mulți lideri ai opoziției au fost încarcerați sau forțați să părăsească țara. Printre aceștia se află și contracandidata președintelui, care s-a refugiat în Lituania, alături de copiii săi.

Printre cei arestați se află doi actori independenți de la Teatrul Liber, care au criticat în mai multe rânduri guvernul, și mai mulți jurnaliști din Rusia, echipele de televiziune fiind atacate de polițiști. De luni dimineață, rudele celor reținuți s-au adunat la un centru de detenție de la periferia Minskului, rugând polițiștii să le dea informații despre cei dispăruți. Miercuri, sute de femei îmbrăcate în alb și cu flori în mâini au format un lanț uman pentru a protesta față de violența poliției și arestările în masă.

De luni, accesul la internet a fost restricționat pentru a împiedica organizarea protestelor, anunță hotnews.

Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, susținând că manifestațiile sunt comandate din străinătate și precizând că nu va permite ca „țara să fie făcută bucăți”.

Pe fondul suprimării violente a protestelor și a suspiciunilor de fraudare a alegerilor, UE a avertizat că va reimpune sancțiunile împotriva Belarusului. Miniștrii de externe din blocul comunitar vor analiza vineri, prin videoconferință, situația din această țară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile