Logo Realitatea.md

Asistență gratuită pentru agricultori în cadrul programului „Farmer to Farmer”

26 Martie 2019, 16:15 // Economie

CNFA Moldova (Cultivating New Frontiers in Agriculture) a lansat, la Chișinău, o nouă fază cu durata de trei ani a Programului „Farmer to Farmer”. Programul este finanțat de USAID și va oferi asistență pe bază de voluntariat pentru consolidarea agriculturii organice și a sectorului zootehnic.

CNFA a mai implementat acest program în țara noastră din 1998 până în 2013.  

„Noul program va contribui la creșterea veniturilor obținute de producători, procesatori, exportatori și alți actori de pe lanțul valoric al agriculturii organice și cel al producerii laptelui și al creșterii animalelor. Acest obiectiv va fi realizat prin îmbunătățirea asocierii, accesului la resurse, instruirii fermierilor și a educației universitare”, a menționat Nadejda Mocanu, directorul „Farmer-to-Farmer” Moldova.

Pe parcursul celor trei ani de implementare, în cadrul programului, 45 de voluntari americani experți în agricultură, afaceri și alte domenii vor efectua vizite cu durata de două-patru săptămâni în țara noastră. Ei vor efectua transfer de experiență și vor oferi instruire producătorilor, procesatorilor și prestatorilor de servicii în aspecte în care există insuficiență de cunoștințe, ce împiedecă dezvoltarea.

Asistența se va axa pe subiecte variate, cu accent prioritar pe dezvoltarea asociațiilor, comunicare, advocacy, marketing, extensiune, educație, siguranța și calitatea alimentelor, producerea furajelor, gestionarea pășunilor.

Voluntarii vor aplica metode variate pentru a forma și perfecționa cunoștințele și abilitățile beneficiarilor. Acestea includ: planificarea strategică, participarea la târguri și expoziții internaționale, lansarea de produse noi, managementul financiar, îmbunătățirea serviciilor veterinare, modernizarea curriculelor și a metodelor de instruire etc.

Printre beneficiarii programului se numără: Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova „MOVCA”, Cooperativa „Agrostoc”, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Asociația Fermierilor-Producători de Lapte din Nord.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile