Logo Realitatea.md

Asociațiile de business, îngrijorate de felul în care a fost promovat proiectul privind produsele IQOS și Glo

03 Iulie 2019, 17:02 // Economie

Asociația Businessului European (EBA Moldova) și Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) sunt îngrijorate de felul în care a fost promovat proiectul prin care se dorește ca produsele din tutun care nu arde, IQOS și Glo, să fie accizate la același nivel cu restul produselor din tutun. Potrivit Bizlaw, entitățile au expediat o scrisoare Parlamentului.

Foto simbol: newmoney.ro

Asociațiile de business au solicitat să fie asigurată transparență procesului decizional prin implicarea tuturor părților interesate, să fie organizate consultări publice la care să participe și mediul de afaceri, iar proiectul să fie supus analizei impactului de reglementare.

În scrisoare se invocă Legea cu privire la actele normative despre care se spune că este principala lege organiză care stabilește principiile și regulile elaborării proiectelor actelor normative. Legea prevede obligativitatea consultării publice, avizării proiectului actului normativ de către toate părțile interesate, inclusiv efectuarea expertizei grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.

Mai mult, EBA și AmCham au menționat în scrisoare și despre Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător, care prevede că modificările legislative care vizează în mod direct activitatea de întreprinzător ar trebui să fie supuse analizei impactului de reglementare. În opinia asociațiilor de business, importanța elaborării analizei respective reiese din necesitatea examinării conformității modificărilor propuse cu principiile de desfășurare a activității de întreprinzător, precum și echilibrarea corectă a acestor modificări, având pe de o parte obiectivele de reglementare ale politicilor publice ale statului, iar pe de altă parte asigurarea unui cadru propice mediului de afaceri.

Amintim că proiectul de lege a fost propus de deputatul Radu Marian, care a stârnit un val de critici, unii au crezut că legea a fost deja votată. „Proiectul nu a fost votat. El a fost discutat și avizat în câteva comisii. Audieri publice nu s-au făcut pentru că așteptăm avizul general al Guvernului”, a precizat Radu Marian.

Citeste tot despre: accize, iqos, proiect de lege
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.5518%
USD USD 17.7287 0.6969%
RUB RUB 0.2865 0.4911%
RON RON 4.1145 0.5474%
UAH UAH 0.7258 0.0138%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile