Logo Realitatea.md

Asociația Investitorilor Străini a sărbătorit cea de-a 15-a aniversare. Experiență și rezultate pentru țară (VIDEO)

20 Septembrie 2018, 22:25 // Economie

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a fost fondată în septembrie 2003. Aceasta a devenit prima asociație non-profit și non-politică a companiilor cu capital străin care activează în Republica Moldova. Cea de-a 15-a aniversare, FIA a marcat-o sub sloganul - 15 ani de investiții în viitorul Republicii Moldova.

În prezent, Asociația Investitorilor Străini este formată din 18 membri din 11 țări - cele mai mari companii din Republica Moldova cu capital străin, în cadrul cărora lucrează peste 16.500 de persoane. Investiția totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 1 miliard 150 milioane euro. Aceste companii funcționează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicații, medicină, distribuție, consultanță etc.

Companiile membre FIA consideră că prin schimbul de experiență și coordonarea comună a eforturilor investitorilor străini și autorităților se poate forma o înțelegere clară a problemelor și deciziilor specifice care afectează mediul de afaceri și climatul investițional în Republica Moldova.

Esența acestei activități este reflectată în Cărțile Albe ale FIA, care sunt de natură recomandatoare și descriu planurile de acțiune specifice pentru îmbunătățirea climatului investițional în țară. A 5-a ediție a Cărții Albe a fost prezentată în septembrie 2017 și conținea 73 de propuneri în domenii precum legislație fiscală, relațiile de muncă, concurență, sistemul bancar, energetică, subiecte funciare, medicină și sănătate.

Rezumând un an de lucru cu autoritățile din Moldova, după prezentarea Cărții Albe din 2017, directorul executiv al FIA Ana Groza a remarcat nivelul fără precedent de punere în aplicare ale acestor propuneri: 70% din propunerile FIA sunt acceptate, 18% - adică 13 propuneri sunt deja implementate și aplicate în practică. Alte 38 de propuneri (52%) se află în stadiul proiectelor de lege, hotărâri ale Guvernului etc.

Practica FIA în domeniul interacțiunii cu autoritățile moldovenești corespunde în mare măsură principiilor și politicilor corporative ale asociațiilor de afaceri din țările UE, a remarcat Ivonne Julitta Bollow, directorul global politici publice corporative "Metro AG". La evenimentul dedicat celei de-a 15-a aniversări a FIA, ea a descris direcțiile în care se dezvoltă relația dintre mediul de afaceri și autorități din țările UE și a stabilit posibile priorități de implementare în Moldova.

Șefii companiilor membre ale FIA notează că astăzi Moldova nu se poate îndepărta de schimbările globale legate de provocările la scară largă, cum ar fi încălzirea globală și cea de-a patra revoluție industrială prevăzută.

Patru prezentări la eveniment au fost dedicate modului în care investitorii străini din Moldova răspund deja la aceste provocări globale. Carolina Bugaian, Directorul Financiar al companiei Moldcell, a vorbit despre perspectivele dezvoltării infrastructurii în domeniul comunicațiilor pentru utilizarea BigData în Moldova. Directorul general al companiei "Health Forever International / Medpark International Hospital", Olga Șchiopu, a subliniat viziunea companiei asupra perspectivelor centrelor medicale.

Managing Director al companiei “Efes Vitanta Moldova Brewery” Gokce Yanasmayan, a vorbit despre experiența și perspectivele localizării producției în Moldova în contextul globalizării pieței. Președintele Consiliului de Administrație al Südzucker Moldova, Dr. Alexander Koss, a arătat modul în care compania a reușit să obțină eficiența producției agroindustriale în Moldova în condițiile schimbărilor climatice globale.

Președintele FIA Alexander Koss a concluzionat că: "Investitorii străini au adus în Moldova nu doar bani. Am creat un mediu care ne permite nu numai să asigurăm dezvoltarea durabilă ale afacerilor noastre, dar și să influențăm pozitiv dezvoltarea durabilă a întregii țări.

Astăzi, perspectiva investițiilor în Moldova, inclusiv a celor străine, depinde în mod direct atât de investitorii, cât și Guvernul sunt vizionari și capabili să facă față provocărilor - globale și locale. În același timp, nu vrem să măsurăm totul cu perioade scurte - de la alegeri la alegeri. Asociația Investitorilor Străini este în afara politicii și este capabilă să interacționeze eficient cu fiecare guvern. Cu o viteză și eficiență diferită, însă experiența de 15 ani a FIA și mai ales ultimii doi ani au arătat că expertiza și viziunea noastră sunt mereu la mare căutare".

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.0000%
USD USD 17.2289 0.0000%
RUB RUB 0.2279 0.0000%
RON RON 4.2084 0.0000%
UAH UAH 0.6057 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile