Logo Realitatea.md

Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție la sesizarea lui Pavliuc privind acuzațiile aduse de Litvinenco sistemului judecătoresc

21 Mai 2020, 18:12 // Actualitate

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că mesajele, lansate în spaţiul public prin care se inoculează imaginea unui sistem judecătoresc neindependent și care s-ar afla în captivitate, desfășurându-și activitatea în mod ilegal, sunt inadmisibile la adresa justiţiei din Republica Moldova, mai cu seamă dacă declarațiile sunt făcute de către politicieni.

Opinia a fost exprimată de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova după ce judecătorul, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, a depus o sesizare cu privire la apărarea prestigiului justiției și reputației profesionale, drept reacție la declarațiile deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care califică justiția din nou capturată din cauza că magistratul Mihail Murguleț a fost demis prin decret prezidențial, fiindu-i refuzată cererea de a fi numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Astfel, crede că asemenea afirmații afectează independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul sistemului judiciar, implicat deja într-un amplu efort de consolidare a încrederii cetăţeanului în justiţie.

Cu acest prilej, Asociația îşi manifestă îngrijorarea şi condamnă exprimările publice ce afectează independenţa şi imparţialitatea judecătorilor, dar şi a prestigiului şi credibilităţii justiţiei în general, și face un apel către toate persoanele, de a promova echidistant orice mesaj public şi de a se alătura demersului sistemului judiciar de consolidare a poziţiei sale democratice în societate, în deplină concordanţă cu principiile separării puterilor în stat şi cu drepturile fundamentale ale omului.

Totodată, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova atestă cu îngrijorare amploarea uor dispute între judecători pe aceleași subiecte, însoțite de mesaje și declarații ce nu fac față așteptărilor societății de la justiție și judecători. În acest context, facem un apel la unitate și responsabilitate a întregului corp de magistrați pentru valorificarea eforturilor necesare consolidării imaginii și promovării eficiente a principiilor ce fundamentează justiția într-un stat de drept.

Amintim că Mihail Murguleț a fost demis din sistemul judecătoresc prin decret prezidențial, în contextul în care i-a expirat termenul de probă în funcția de judecător – 5 ani. După expirarea termenului, Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) urma să propună președintelui țării numirea acestuia în funcția de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă conform procedurii legale.

Inspecția judiciară a depistat un șir de abateri și neregularități în activitatea profesională a magistratului Murguleț. De asemenea, numele acestui judecător figurează și în unele investigații jurnalistice.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile