Logo Realitatea.md

Au cedat autoritățile de la Chișinău în fața celora de la Tiraspol în cazul scoaterii interdicției mașinelor cu numere transnistrene? Răspunsul lui Chicu

20 Ianuarie 2020, 09:44 // Politica

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că astăzi a fost suspendat regimul de testare la trecerea froniterei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului. Anunțul a fost făcut de către vicepremierului pentru Reitegrare, Alexandru Flenchea, pe pagina sa de Facebook, iar ulterior și premierul, Ion Chicu a comentat această situație, după ședința săptămânală dintre Președinție, Parlament și Guvern.

Foto Simbol

„Astăzi a fost suspendat regimul de testare la trecerea froniterei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului. Informația colectată de către organele de resort pe parcursul ultimelor 10 zile va fi analizată sub aspectul cererii pentru călătorii în Ucraina și a celei pentru înmatriculare cu plăcuțe „neutre” din partea locuitorilor regiunii transnistrene. Deciziile ulterioare vor fi luate în baza analizei efectuate și vor fi comunicate public”, a scris în această dimineață, Flenchea pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, în cadrul conferinței de presă, susținută treadițional după ședința dintre Dodon, Greceanîi și Chicu, prim-ministrul a declarat că, „Chișinăul nu a cedat și nu utilizează cuvinte de genul șantaj”.

„Chișinăul a oferit cetățenilor noștri din regiunea transnistreană posibilitatea pentru a-și înregistra mașinile cu numere „neutre” ca să poată accede în țările terțe, în special Ucraina. O bună parte din cetățeni au făcut acest lucru, iar o altă parte nu au făcut acest lucru. Am fost notificați de colegii din Ucraina că de la 1 aprilie curent, nu vor admite mașini înregistrate în Transnistria cu numere vechi. Respectiv, instituțiile statului abilitate au făcut un test de 10 zile pentru a vedea cum funcționează acest lucru în cazul neadmiterii acestor automobile în traficul internațional”, a comentat premierul.

Amintim că, în decurs de 10 zile, Chișinăul nu a admis mașinele înregistrate cu numere transnistrene vechi să treacă hotarele țării, cu excepția celora înmatriculate cu așa zisele plăcuțe neutre.

Drept reacție, Tiraspolul a informat Chișinăul printr-o adresare oficială, în special către reprezentanții delegației formatului 5+2, despre faptul că Transnistria a restricționat accesul la traversarea frontierei cu Ucraina, pentru toate tipurile de vehicule cu numere de înmatriculare RM și conduse de cetățeni care locuiesc în Republica Moldova, adică șoferii care dețin permis obținut în Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile