Logo Realitatea.md

Au facilități la importul automobilelor, dar nu se pot bucura de ele. Persoanele cu dizabilități locomotorii bat alarma

12 Septembrie 2019, 14:14 // Societate

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității recomandă Guvernului să reexamineze setul de documente pe care trebuie să le prezinte solicitantul facilităților fiscale și vamale la importul mijloacelor de transport cu destinație specială. Cu această recomandare Consiliul vine ca urmare a unei a adresări din partea unui grup de persoane cu dizabilități locomotorii. Acestea s-au plâns că, deși au legea este de partea lor, nu se pot bucura de facilitățile fiscale și vamale oferite.

Foto Simbol

Consiliul a constatat că denumirea unor documente utilizate în actele normative pentru obținerea facilităților este diferită de cea stipulată în actul normativ cu privire la determinarea dizabilității. Lipsa unei uniformități dezavantajează persoanele cu dizabilități locomotorii, a căror documente confirmative au altă denumire. Respectiv, persoanele care vor să beneficieze de facilități fiscale și vamale sunt obligate să treacă repetat comisia medicală.

Consiliul a observat că solicitarea documentului care confirmă dizabilitatea nu este absolut necesară, în situația în care nu toate persoanele cu dizabilități sunt eligibile pentru aceste facilități, ci doar cele cu dizabilitate ale aparatului locomotor. Și acest fapt poate fi confirmat prin concluzia privind necesitatea deservirii cu transport. De asemenea, Consiliul a reținut inutilitatea prezentării organului vamal a certificatului privind solicitarea beneficiarului de a renunța la compensația pentru serviciile de transport în schimbul facilităților fiscale și vamale. Consiliul a menționat că verificarea respectării acestei condiții ține de competența structurii teritoriale de asistență socială de la locul de trai, nu de competența organului vamal.

De asemenea, Consiliul notează că menținerea obligativității prezentării respectivului set de documente organului vamal implică timp și efort suplimentar din partea persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor, din cauza complexității acestor circuite administrative inutile.

Pe lângă recomandarea adresată Guvernului, Consiliul a recomandat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să inițieze modificarea cadrului normativ în vederea înlăturării impedimentelor identificate.

Legea permite persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor să importe autoturisme de până la 2500 cm3 fără achitarea taxelor vamale.

Conform datelor prezentate de Serviciul Vamal, în perioada 1 mai 2018-27 iunie 2019, au fost plasate sub regim vamal de import cu aplicarea facilităților fiscale și vamale 17 unități de transport destinate transportării persoanelor cu dizabilității locomotorii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață