Logo Realitatea.md

Au uitat de jurământul lui Hippocrate, iar acum au ajuns pe banca acuzațiilor. De ce sunt învinuiți 9 medici și agenții a 3 farmacii

14 Mai 2018, 11:06 // Societate

Reprezentanții a trei companii farmaceutice, învinuiți de abuz de serviciu, precum și 9 medici din Chișinău, acuzați de extorcare de bani vor compărea pe banca acuzațiilor. Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în judecată a dosarelor date.

Foto Simbol: ziare.com

Bănuiții sunt învinuiți pentru punerea în aplicare a unei scheme coruptibile, prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele. Astfel, reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor.

La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde pot fi achiziţionate, contrar obligației medicilor de a prescrie doar substanța activă, și nu denumirea preparatului. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării. În timpul documentării, s-au constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.

În cadrul percheziţiilor, desfăşurate în februarie curent, de către procurorii anticorupţie şi ofițerii CNA, la unii agenţi de vânzări, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani şi bunuri destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată, au fost ridicate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Au fost ridicate și rețete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută.

Reprezentanții companiilor farmaceutice și-au recunoscut vina și au reparat prejudiciul cauzat (în mărime de 365 900 lei), astfel în privința lor se va recurge la procedura specială, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă o amendă în mărime de la 650 la 1 150 unități contravenționale (32 500  – 57 500 lei) sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

În privința medicilor, 4 din cei 9 învinuiți și-au recunoscut vina și riscă o amendă în mărime de la 550 la 750 u.c. (27 500 – 37 500 lei) sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 180 de ore. Dacă distanța va decide o asemenea pedeapsă, figuranții vor suporta și cheltuielile de judecată, în mărime de 250 000 lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile