Logo Realitatea.md

Audieri parlamentare după decizia CEC cu privire la referendumul republican. Iurie Ciocan, chemat la Parlament

01 Aprilie 2016, 11:25 // Politica

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, va fi audiat în cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, pe subiectul deciziei CEC privind inițiativa de organizare a unui referendum republican de modificare a Constituției. Deputații au susținut, cu majoritatea de voturi, propunerea liderului socialist, Igor Dodon, de a-l audia pe Iurie Ciocan.

„400 de mii de oameni au semnat pentru un referendum constituțional. Eu personal am semnat pentru acest referendum. Noi nu înțelegem de ce CEC-ul și-a permis abuziv să nu asculte argumentele grupului de inițiativă și a luat această decizie. Insistăm pe organizarea audierilor parlamentare a președintelui CEC, Iurie Ciocan”, a spus Igor Dodon în cadrul ședinței plenare.

Liberal-democratul Valeriu Ghilețchi a subliniat că cetățenii nu au înțeles decizia CEC, iar astfel, ar fi bine să organizeze audierile. „Să vină și, poate, cetățenii ar primi răspuns la întrebările pe care le au”, a spus Ghilețchi.

„Fracțiunea Partidului Democrat susține această propunere. Nici noi, cei prezenți în sală, nu prea cunoaștem argumentele. Există și o contradicție de idei. Există o decizie a Curții Constituționale și inițiativa de organizare a acestui referendum. Să aflăm toate infromațiile”, a menționat, la rândul său, democratul Marian Lupu.

Și reprezentantul Platformei social-democrate din Parlament, Violeta Ivanov, de asemenea, a considerat propunerea drept una bună. „Grupul nostru susține ideea propusă de colegii noștri din Parlament”, a spus Ivanov.

Reprezentanții altor fracțiuni și grupuri parlamentare nu s-au exprimat asupra subiectului.

Realitatea.md amintește că Comisia Electorală Centrală a respins propunerea de organizare a referendumului republican de modificare a Constituției, inițiată de Platforma „Demnitate și Adevăr”, pe motiv că nu au fost întrunite condițiile prevăzute de Constituție. Potrivit CEC, deși au fost colectate în jur de 405 mii de semnături la nivel de țară, nu au fost întrunite condițiile de colectare a câte „cel puțin 200 de mii de semnături în cel puțin jumătate dintre unitățile teritorial-administrative de nivelul doi. În urma deciziei, Platforma DA a anunțat că va organiza proteste masive.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile