Logo Realitatea.md

Audieri pe marginea „focarului” de Cesiu 137. Când a fost contaminat solul și de unde a apărut substanța radioactivă

06 Octombrie 2015, 10:49 // Actualitate

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a organizat astăzi audieri pe marginea situației din domeniul asigurării securității radiologice. Președintele Comisiei, Veaceslav Untilă a menționat că discuțiile au fost organizate după ce, acum câteva săptămâni, în Chișinău a fost depistat un focar unde nivelul radiologic depășea de câteva ori nivelul normal. La rândul său, vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare şi Radiologice, Ionel Bălan, a precizat că solul a fost contaminat acum 16 ani, după ce, în perioada anilor 1998-1999 la Bălți au avut loc furturi de surse radioactive.

foto: dse.md

Potrivit lui Bălan, cazul a fost depistat aproape întâmplător de către un colaborator al Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare şi Radiologice care se deplasa cu automobilul prin zonă, și avea cu el un dozimetru detector. La un moment dat a reacționat alarma, după care s-a oprit. Acest a anunțat Agenția, după care s-a decis deplasarea la locul dat cu echipament specializat.

„Am stabilit că este o doză care depășește de zeci de ori, apoi în urma unei căutări mai amănunțite, am depistat unele locuri care au fost contaminate cu valori care depășeau circa o mie de ori. Ne-am dat seama că este vorba de un caz ieșit din comun și, în urma calibrării unei probe de sol, s-a stabilit că nu este vorba de o sursă radioactivă de tip închis care nu se dispersează în mediu, dar este vorba de o contaminare radioactivă, lucru mult mai serios. În urma unor investigații am aflat că astfel de cazuri în Europa nu au mai fost și a fost produs de o sursă radioactivă de tip Cesiu 137 care a fost aruncată. Aceasta s-a produs cu 16 ani în urmă pentru că am stabilit că solul din regiunea gardului a fost luat de un proprietar și folosit de către un gospodar în preajma gospodăriei sale”, a spus vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice.

Ionel Bălan a mai precizat că cel mai probabil, solul a fost contaminat după ce, în perioada anilor 1998-1999 la Bălți au fost înregistrate furturi de surse radioactive. „În urma unor discuții cu locatarii, s-a stabilit că cândva pe acel loc era un punct clandestin de stocare a metalului uzat și, posibil, ținând cont că aceste ecrane care conțin surse de Cesiu 137 sunt foarte grele și prezintă un interes foarte mare pentru cei care se ocupă de colectarea metalului, au fost preluat cu scopul de a fi predat la metal. Posibil în orgada sau undeva prin apropiere a fost dezmembrat, acest metal a fost vândut, iar sursa a căzut jos și a contaminat solul. Aceasta este unica ipoteză logică care ar lămuri din ce cauză a fost contaminat solul”, a mai spus vicedirectorul Agenției.

Acesta a menționat că, în comun cu alte autorități, au fost luate toate măsurile necesare, privind excavarea solului contaminat și remedierea situației. Întrucât sursele radioactive nu pot fi distruse, solul a fost stocat într-un loc specializat unde va fi păstrat. Totodată, potrivit lui Bălan, în prezent, locul unde a fost depistată sursa radioactivă este bun pentru locuit și nu necesită măsuri suplimentare pentru remediere.

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a decis să discute subiectul dat peste jumătate de an, pentru a stabili care este situația, ce măsuri suplimentare au fost puse în aplicare și cum a fost depășite problemele.

Realitatea.md amintește că pe 21 septembrie curent salvatorii au descoperit pe strada Sfîntul Andrei o substanţă radioactivă de tip Cesiu 137, iar echipa de decontaminare radioactivă sosită la fața locului a stabilit că pe o porţiune de pământ din apropierea unei construcţii este înregistrat la suprafaţa solului, un debit de doză de până la 1mSv/h. O săptămână mai târziu, şeful adjunct al Direcţiei situaţii excepţionale a municipiului Chişinău, Liviu Mîrzenco, a anunțat că porțiunea de pământ nu mai este contaminată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile