Logo Realitatea.md

Autoritățile, ÎN ALERTĂ! Cum se pregătesc să facă față ninsorilor abundente

29 Decembrie 2014, 16:23 // Actualitate

Alertă maximă din cauza ninsorilor abundente și a viscolului. În cadrul unei ședințe de lucru organizată la Centrul Operaţional de Dirijare în Situaţii Excepţionale privind situația în țară în urma avertizărilor meteo, autorităţile au anunţat că iau măsurile necesare pentru a face faţă ninsorilor abundente, după ce meteorologii au emis Cod portocaliu de ninsori și lapoviță. 

Foto: igp.gov.md

Potrivit ultimelor informații, la această oră, se circulă cu dificultate în zona de sud a țării, fiind blocat sectorul de drum începând cu satul Slobozia Mare, raionul Cahul, până la Giurgiuleşti, raionul Vulcăneşti. Serviciul Situațiilor Excepționale anunță că 16 localități din șapte raioane din țară sunt deconectate parțial de la electricitate. Este vorba de raioanele Hâncești, Strășeni, Orhei, Cantemir, Cahul, Cimișlia și UTA Găgăuzia. Salvatorii, dar și mai multe echipaje de patrulare intervin în zonele cu probleme pentru prevenirea situațiilor de risc.

La ședință a participat premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, care a constatat că situația este sub control, iar instituțiile lucrează și fac față acestor intemperii.

”Cea mai dificilă situație e la Sud. Am decis să trimitem tehnică și persoane. În rest, situația este sub control. Unde s-a depistat vânt puternic a fost sistată furnizarea de energie electrică. Urmărim evoluțiile. Se așteaptă temperaturi de până la -25 de grade și există riscul de ghețuș. Domnul ministru al transportului a dat asigurări că există suficient material antiderapant. Am constatat că instituțiile lucrează și fac față acestor intimperii”, a declarat Leancă.

Viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocanu, a precizat că zeci de medici şi asistente medicale din localitățile di țară au fost mobilizaţi pentru intervenția în situații de urgență. Totodată, au fost făcute rezerve de medicamente pentru acordarea primului ajutor medical.

Ministrul în exercițiu al Transporturilor, Vasile Botnari, a menționat că în prezent, sunt antrenați peste 500 de muncitori, 270 de unități de transport, iar până acum au fost distribuite pe traseele naționale și locale mai mult de 200 de tone de material antiderapant. Potrivit lui, s-a luat o decizie ca spre zona Sud să fie stopat transportul de mare tonaj, pentru a nu face blocaj.

Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, în ultimele 24 de ore, în țară s-au produs 56 de accidente rutiere, dintre care opt s-au soldat cu persoane traumatizate, restul fiind minore. Șeful INP, Marin Maxian, a menționat că nu se atestă o ascendență a accidentelor comparativ alte zile. 

Realitatea.md amintește că meteorologii au emis pentru astăzi Cod Portocaliu de zăpadă și lapoviță. Astfel, vor cădea precipitații puternice, iar vântul va sufla cu o viteză de 15-20 m/s. 

În caz de necesitate, urgență, situație dificilă sau eveniment rutier nedorit, puteți apela la numărul 902, pentru a primi ajutorul necesar. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile