Logo Realitatea.md

Autoritățile ar putea introduce un nou sistem de alarmă în caz de situații de risc. Conducerea IGSU, într-o vizită de documentare în România

16 August 2018, 21:49 // Societate

În Republica Moldova ar putea fi implementat un nou sistem de avertizare a populației în caz de situații excepționale. În acest sens, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) întreprinde o vizită de lucru la IGSU din România pentru a se documenta în privința noilor posibilități de alertare a populației.

Foto: idevice.ro

Noul sistem de alertare a populației, care poartă denumirea de Cell Broadcast permite transmiterea mesajelor gratuite prin rețelele mobile destinate avertizarii populatiei în diferite situatii de risc. Astfel, deținătorii telefoanelor mobile sunt alertați despre fenomene meteo extreme, inundatii, incendii, atac terorist sau despre alte situatii care pun viața în pericol.

Sistemul dat de alertare a populației a început a fi implementat în România în luna iunie curent. Sisteme similare de informare a populației funcționează în SUA, Japonia, Olanda și Israel, iar eficiența acestuia a fost argumentată prin prevenirea riscurilor în situații excepționale.

Vizita de famializarea a conducerii IGSU va oferi mai multe informații despre elementele de bază și mecanismele tehnice pentru crearea unei astfel de platforme în Republica Moldova. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al țării noastre s-a familiarizat cu experiența Europeană a țărilor Lituania și Cehia.

Odată cu implimentarea sistemului de avertizare acesta va putea fi folosit în diverse situații de risc, iar populația ar putea reacționa pentru prevenirea consecințelor. La moment, în țara noastră sistemul de înștiințare a populației în caz de situații excepționale activează prin intermediul sirenelor stradale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile