Logo Realitatea.md

Autoritățile au extins aria domeniilor eligibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” (VIDEO)

08 Octombrie 2018, 15:17 // Economie

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții au extins aria domeniilor eligibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”. Anunțul a fost făcut astăzi de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: livada-moldovei.md

Potrivit noilor modificări, acum pot fi depuse cereri de finanțare pentru investiții în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice, vinificație, floricultură (inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale), arhitectură peisagistică și turism rural. Proiectul urmăreşte facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.

Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 50 mii de gospodării ţărăneşti. Instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate. În cadrul programului, 120 milioane de euro sunt destinați pentru investiţii în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea metodelor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele moldoveneşti.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 de euro, iar suma maximă de accesare este de până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de până la 5% pentru credite în Euro și de aproximativ 8% pentru creditele în lei moldovenești. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Banii din cadrul proiectului sunt un împrumut acordat de Banca Europeană  de Investiţii. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului până în anul 2024.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile