Logo Realitatea.md

Autoritățile de forță londoneze vor cere Rusiei extrădarea a doi cetăţeni ruşi, suspectaţi de otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia

07 August 2018, 16:21 // În lume

Londra se pregăteşte să-i ceară Rusiei extrădarea a doi cetăţeni ruşi care sunt suspectaţi că i-au otrăvit cu Noviciok pe fostul agent dublu Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia, a relatat cotidianul britanic The Guardian, citat de Reuters, dpa şi AFP.

Foto Simbol

The Guardian a indicat în ediţia sa de luni, citând surse guvernamentale şi de securitate, că serviciile procuraturii regale (CPS) au întocmit cererea de extrădare şi se pregătesc să o trimită la Moscova. CPS a refuzat să comenteze aceste informaţii, în timp ce poliţia a menţionat că ancheta continuă.

La 19 iulie, agenţia Press Association a afirmat că poliţia a identificat doi cetăţeni ruşi bănuiţi că i-au expus, din motive care rămân neclare, pe Skripal şi fiica sa Noviciok, un puternic agentul neurotoxic rezultat dintr-un program sovietic. Cei doi, găsiţi inconştienţi la începutul lui martie pe o bancă din Salisbury (sud-vestul Angliei) şi-au revenit în cele din urmă şi au fost externaţi după mai multe săptămâni de spitalizare.

În schimb, britanica Dawn Sturgess, spitalizată la începutul lui iulie într-o localitate apropiată, după contaminarea cu acelaşi agent, a decedat. Prietenul ei Charlie Rowley, expus şi el la Noviciok, s-a restabilit după trei săptămâni.

Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a determinat un val de expulzări reciproce de diplomaţi, în care au fost antrenate şi ţări aliate cu Marea Britanie.

Otrăvirea fostului agent dublu le-a amintit britanicilor de asasinarea oponentului şi fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko, în 2006, la Londra, prin expunere la poloniu, contaminare atribuită tot Moscovei de un judecător britanic după o minuţioasă anchetă şi care a declanşat de asemenea o criză diplomatică. Autorităţile britanice au lansat atunci o procedură de extrădare împotriva foştilor agenţi speciali Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko, dar Moscova a refuzat să-i dea curs

Citeste tot despre: cazul Skripal, extrădare, Londra, Rusia, suspecți
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile