Logo Realitatea.md

Autoritățile din Moldova au adus acasă, cu o cursă charter peste 80 de artiști ai TNOB din Spania. Urmează să aducă și alți cetățeni

15 Martie 2020, 13:51 // Societate

Autoritățile moldovenești au reușit să aducă în țară peste 80 de artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (TNOB), care erau în turneu în Spania, din luna februarie. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul, Ion Chicu, după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

Foto Simbol

„Pe parcursul nopții trecute am organizat o rută charter din orașul Santander, Spania, pentru ai aduce acasă pe cei peste 80 de artiști ai Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care au rămas captivi, din cauza coronavirusului. Nimeni din artiști nu manifestă simtome de contaminare, sperăm că sunt bine, sunt monitorizați și sperăm că nu va avea consecințe deplasarea lor în spania”, a spus premierul.

Totodată, Chicu a spus că pe parcursul nopții trecute, autoritățile au fost contactate de către reprezentanții unei companii de transport terestru, care i-a informat că, două autocare cu cetățeni ai Republicii Moldova, stau blocați la hotarul Austriei cu Ungaria.

„Sun nevoit să remarca aici o iresponsabilitate totală a a agentului economic, dar și a cetățenilor moldoveni, care s-au pornit la drum pe 13 martie, cu două zile înaintea începerii acestei situații, când deja era clar că Ungaria a blocat hotarele și nu le poți traversa. Binențeles că, indiferent de comportamentul cetățenilor, statul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi. Vom organiza și pentru ei un zbor charter și pentru ei, de la Viena. Am găsit și compania și am coordonat acest lucru deja și cu autoritățile austriece. Costurile sunt mari pentru aceasta, iar cheltuielile vor fi suportate de compania de transport, care a încălcat toate regulile și a mers la această aventură. Nu o să achite statul pentru aceasta, noi organizăm, dar nu achităm”, a afirmat Ion Chicu.

Totodată, prim-ministrul a menționat că, are informații că mai sunt companii de transport, care așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile în acest caz ca să se pornească și ei. „Dacă în cazul dat ne vom limita doar la achitarea costurilor de către companie, următoarele cazuri vom veni cu sancțiuni drastice pentru agenții economici. Îndemn cetățenii noștrii de peste hotare să rămână acolo unde sunt, pentru că, până a ajunge în Moldova pe cale terestră au de parcurs Austria, Ungaria și România, însă aceste țări au închis trecerea frontierei”, a mai adăugat Chicu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile