Logo Realitatea.md

Autoritățile din SUA intenționează să finanțeze deschiderea în alte trei orașe din țară a centrelor de excelență IT similare TekWill

26 Septembrie 2017, 09:51 // Tech

Autoritățile SUA sunt disponibile de a acorda asistență tehnică și financiară atât în crearea și dezvoltarea parcurilor IT din Republica Moldova, cât și investitorilor străini în aceste centre inovaționale. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Foto: mec.gov.md

Ambasadorul a menționat că sectorul IT este domeniul viitorului, care va juca rolul principal în evoluția proceselor economice din orice țară și eforturile autorităților moldovenești în dezvoltarea acestuia sunt salutabile. 

Prezentă la întrevedere, Karen Hilliard, director USAID Moldova, a declarat că instituția pe care o reprezintă este disponibilă de a se implica activ la definitivarea Legii cu privire la Parcurile IT și diverse acțiuni de promovare peste hotare a ofertei Guvernului Republicii Moldova privind realizarea proiectelor investiționale sau de alt gen în aceste parcuri.

Mai mult, oficialul american l-a informat pe vicepremierul Octavian Calmîc că USAID are drept scop susținerea autorităților de la Chișinău în dezvoltarea sectorului IT nu doar în capitală, dar și alte regiuni ale țării, prin crearea centrelor de excelență IT similare TekWill în Bălți, Cahul și Comrat.

Vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că dezvoltarea sectorului IT este una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, care dorește să transforme Republica Moldova într-un IT Hub regional de performanță. În context, oficialul moldovean a salutat suportul USAID privind efectuarea unui studiu avansat privind perspectivele de dezvoltare ale industriei IT în țara noastră, care va servi ca baza primară pentru dezvoltarea noii strategii de dezvoltare a competitivității industriei IT. ”La moment, acest document este în proces de elaborare, iar obiectivul nostru este ca în următoarele luni acesta să fie pus spre dezbateri publice cu industria și partenerii”, a accentuat Octavian Calmîc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile