Logo Realitatea.md

Autoritățile vor evalua strategia de mediu, după ce Parlamentul a ratificat un protocol în acest sens

30 Iulie 2018, 15:36 // Societate

Protocolul privind evaluarea strategică de mediu la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier a fost ratificat de Parlament și urmează ca planurile şi programele care sunt elaborate pentru domeniile agricultură, silvicultură, pescuit, energie, industrie, inclusiv mineritul, transport, dezvoltare regională, gestionarea deşeurilor, gospodărirea apelor, telecomunicaţii, turism, urbanism şi amenajarea teritoriului să fie supuse evaluării strategice de mediu.

Foto Simbol

Totodată, sunt stabilite acţiunile pe care trebuie să le întreprindă fiecare parte pentru examinarea preliminară a planurilor şi programelor, determinarea criteriilor de evaluare, respectarea procedurii de consultare a părţilor interesate şi publicului. Sunt prevăzute cerinţele asupra structurii raportului de mediu şi conţinutul acestuia, precum și responsabilităţile fiecărei părţi în asigurarea participării publicului la procedura de evaluare, consultarea autorităţilor de mediu şi de sănătate referitor la efectele asupra mediului şi sănătăţii, punerea la dispoziţie a informaţiilor relevante procesului de evaluare.

De asemenea, părţile la Protocol sunt obligate să asigure integrarea aspectelor de mediu şi sănătate în politicile sectoriale şi legislaţia naţională. Nu fac obiectul Protocolului planurile şi programele al căror unic scop este apărarea naţională sau protecţia civilă în situaţii de urgenţă şi planurile şi programele financiare sau bugetare. Protocolul nu este aplicabil nici pentru documentele strategice deja existente, ci doar pentru planurile şi programele noi propuse.

Actualmente, la nivel european, evaluarea strategică de mediu este un instrument folosit în mod sistematic de către organele decizionale, care contribuie la integrarea aspectelor de mediu în procesul de luare a deciziilor, contribuie la identificarea măsurilor de ameliorare a efectelor nedorite asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, precum şi stabileşte un cadru pentru evaluarea ulterioară a proiectelor din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Protocolul privind evaluarea strategică de mediu a fost elaborat sub egida Comisiei Economice Europene a Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNECE), ca supliment la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, adoptată la Espoo la 25 februarie 1991, la care Republica Moldova este parte din 1993. Protocolul a fost deschis spre aderare statelor şi organizaţiilor de integrare economică regională începând cu data de 1 ianuarie 2004 și a intrat în vigoare la 11 iunie 2010. Până în prezent documentul a fost semnat de 38 de ţări şi ratificat de 32 de ţări.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile