Logo Realitatea.md

Autoritățile vor reveni asupra deciziei de sistare a activității piscinelor din țară

03 August 2020, 10:31 // Life

Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din care face parte și el ar putea reveni, săptămâna curentă, la discuții privind activitatea piscinelor din țară. Declarația a fost făcută într-un briefing de presă, susținut azi-dimineața, 3 august, după discuția tradițională cu președintele Igor Dodon și speakera Zinaida Greceanîi, la Reședința de Stat.

„Evoluția situației epidemiologice din țară, la fel ca și în alte state, rămâne a fi negativă, de accea s-a și luat decizia de a extinde starea de urgență până la 31 august. Vom analiza mai departe evoluția răspândirii coronavirusului de timp nou și vom veni cu măsuri care ar diminua acest proces. Vineri, am sistat activitatea piscinelor, la propunerea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Din păcate, nu au fost respectate regulile antisanitar-epidemiologice. Pe parcursul săptămânii curente, ANSP, împreună cu alți specialișit, va evalua încă o dată situația, va discuta cu fiecare agent economic din acest sector ca să se asigure că se vor respecta regulile”, a declarat Ion Chicu.

„Astfel, vom putea revenit la decizia de sistare a activității piscinelor”, a anunțat oficialul, cu îndemnul către patronii piscinelor să înțelegea riscurile.

„Guvernul trebuie să vină cu aceste măsuri. În afară de faptul că viața oamenilor este în pericol, iresponsabilitatea ne provoacă cheltuieli mari la buget. 10 mil. de lei au fost alocați, din nou, pentru medicii care s-au infectat la locul de muncă. Consumăm bani publici mari, care nu ar fi necesari dacă oamenii ar fi mai responsabili”, a punctat prim-ministrul.

Realitatea.md amintește că, din 1 august, a fost sistată activitatea piscinelor, printr-o decizie CNESP luată pe 31 iulie, adică la o distanță de o zi. Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că, în Republica Moldova, au fost confirmate 25.362 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1.561 în raioanele din stânga Nistrului. În total, 17.942 persoane au fost tratate de COVID-19, însă 792 au murit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile