Logo Realitatea.md

Avantajele procedurii simplificate de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, explicate de Poliția Capitalei (VIDEO)

28 Octombrie 2020, 13:51 // Auto

Poliția Capitalei reamintește despre avantajele Procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, în cazul în care prejudiciul nu depășește suma de 10 mii de lei și prevede lipsa de implicare a Poliției. Procedura simplificată și benevolă de documentare a accidentelor rutiere a intrat în vigoare la data de 8 septembrie 2019. Astfel, șoferii implicați într-un accident rutier pot utiliza formularul de „Constatare amiabilă de accident” în relația cu companiile de asigurare.

captură imagini

Formularul de constatare amiabilă de accident rutier poate fi solicitat și obținut de către șoferi la companiile de asigurări la care au procurat polița RCA.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului rutier poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere atât pe teritoriul Capitalei cât și pe teritoriul Republicii Moldova. De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către poliție.

În cazul unui accident rutier în care au fost implicate două automobile şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident”. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului în termen de 2 zile lucrătoare de la data producerii accidentului rutier iar șoferii nu vor fi obligați să se prezinte pentru documentarea accidentului rutier la poliție și vor fi scutiți de amendă și puncte de penalizare.

Legea vine să ajute șoferii blocați în trafic în așteptarea polițiștilor de la accidente rutiere, pentru a constata cele întâmplate.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile