Logo Realitatea.md

Avem oficial un nou procuror general. Dodon a semnat decretul de numire în funcție a lui Alexandr Stoianoglo (DOC)

29 Noiembrie 2019, 11:06 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon a semnat astăzi decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, după ce aseară Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), l-a numit câștigător în urma probei interviului.

„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept. Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional”, a scris Dodon.

Potrivit șefului statului, Procuraturii Generale urmează ai fi asigurată independența deplină, iar toate procesele vor rămână în afara politicului. „Procurorul General este mandatarul legalității și poartă obligația devotamentului față de patrie, responsabilității, integrității și a calităților morale, iar asta presupune că urmează să abordeze cu deosebit tact așteptările societății, în special privind dosarele de rezonanță referitoare la devalizarea sistemului bancar, fenomenul laundromat-ului, și altor infracțiuni economice care au tulburat sistemul financiar-bancar național. O reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internațional Chișinău”, a mai afirmat Igor Dodon.

Amintim că, Alexandru Stoianoglo a fost candidatul propus de Consiliul Superior al Procurorilor către președintele Igor Dodon pentru a fi numit în funcția de procuror general. Potrivit CSP, acesta a acumulat 74,22 de puncte, care este cel mai mare din cei patru candidați preselectați anterior de Ministerul Justiției.


Vedeți și: 

Stoianoglo, după interviul CSP: „Așa cum un stomatolog nu poate fi chirurg, nu orice jurist poate fi procuror general. Eu sunt cel mai indicat” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile