Logo Realitatea.md

Avertisment de la Bruxelles: În lipsa reformelor, asistenţa financiară acordată Moldovei va fi suspendată

14 Noiembrie 2019, 16:31 // Economie

Comisarul european desemnat pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a afirmat joi că asistenţa financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată, dacă reformele profunde de la Chişinău nu vor continua în pofida crizei politice pe care ţara o traversează după căderea guvernului Maia Sandu.

Foto: hungary today

„Cunosc foarte bine ultimele evoluţii din Republica Moldova, care sunt nefericite. Dar voi coopera cu Republica Moldova şi pentru Republica Moldova, astfel încăt reformele să nu fie întârziate”, a spus Várhelyi, în cursul audierii sale din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, care trebuie să îi valideze candidatura.

Deşi în discursul său introductiv a făcut o referire generală şi sumară la Republica Moldova, actualul ambasador al Ungariei la UE a fost întrebat cum va gestiona relaţia cu Republica Moldova, în condiţiile în care situaţia de la Chişinău va fi prima sa criză de gestionat, scrie tvrmoldova.md.

„Trebuie să ne asigurăm că reformele vor fi implementate, chiar dacă este criză politică acolo. Dacă nu, va trebui să suspendăm asistenţa financiară, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut. Este clar că asistenţa financiară este strict legată de progresul obţinut prin reforme”, a completat el.

Cu referire la Parteneriatul Estic, Olivér Várhelyi a insistat că stabilitatea în această regiune este obiectivul geopolitic al Uniunii Europene. Comisarul din partea Ungariei s-a referit şi la vecinătatea estică şi sudică, insistând asupra importanţei geopolitice a Ucrainei pentru UE şi manifestând sprijinul pentru ”suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile