Logo Realitatea.md

Avertisment pentru turiștii din Vatra Dornei! Acumulări mari de zăpadă în munți

30 Noiembrie 2018, 11:14 // În lume

Salvamontiştii din Vatra Dornei recomandă turiştilor responsabilitate şi atenţie pe Munţii Călimani, Giumalău, Bistriţei şi Suhard deoarece pe creste există acumulări mari de zăpadă. Salvamontiştii amintesc că anul trecut pe 1 decembrie au fost trei accidente mortale în avalanşă, transmite Mediafax.

Foto: facebook.com/salvamontdorna

În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile, în zona de creastă a Carpaţilor Meridionali si Orientali s-a depus un strat proaspăt care variază între 20-60 centimetri. În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri.

„Se impune parcurgerea traseelor turistice montane cu precauţie, folosind echipament de iarnă complet: îmbrăcăminte şi încălţări adecvate, beţe de schi, colţari, pentru zonele numeroase unde s-a format gheaţă. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că în această perioadă, ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creştere. Cei care abordează traseele montane trebuie sa aibă experienţă de iarnă în parcurgerea acestora sau să fie însoţiţi de persoane experimentate. Nu recomandăm niciun circuit care să includă porţiuni din crestele principale deoarece pe acestea există deja acumulări mari de zăpadă, care necesită o abordare alpină, cea mai bună soluţie fiind amânarea acestor ture sau efectuarea de circuite pe muchiile secundare ale crestei principale”, arată salvamontiştii din Vatra Dornei.

De asemenea, şoferii care intenţionează să parcurgă drumuri montane trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope pentru zăpadă, lanţuri, lopată şi antiderapant, deoarece suprafaţa carosabilului poate fi acoperită de gheaţă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0353%
USD USD 17.6396 -0.4189%
RUB RUB 0.2751 -0.2900%
RON RON 4.1166 -0.1504%
UAH UAH 0.7178 0.4900%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile