Logo Realitatea.md

Avertismentul PPE către președintele Dodon și PSRM: M-aș aștepta să nu dorească să pună în pericol sprijinul financiar al UE

04 Septembrie 2019, 18:15 // Actualitate

Edificarea unui sistem de justiție independent, respectarea statului de drept și lupta cu succes împotriva corupției sunt trei elemente importante pe care trebuie să le reușească o țară pentru a prospera. „Doar atunci vor fi mai multe investiții și se vor crea locuri de muncă bune pentru oameni”, consideră președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, înainte de vizita sa de două zile în Moldova, care începe mâine.

Potrivit liderului PPE, toate aceste „cerințe-cheie” sunt interrelaționate, „dar se începe cu reforma și realizarea unui sistem de justiție independent”. „Dacă moldovenii nu pot avea încredere că legile și judecătorii lor îi vor proteja pe ei și lupta lor pentru justiție, ei își vor pierde încrederea în orice altceva, inclusiv în viitorul lor acasă”, a mai precizat Daul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

De asemenea politicianul european a salutat măsurile luate de Guvernul condus de ACUM în reformarea țării, dar „multe inițiative trebuie încă adoptate sau puse în aplicare”.

„Sprijinul financiar al UE a fost deblocat pe baza angajamentelor la care ACUM și PSRM le-au semnat, inclusiv reforma sistemului judiciar. M-aș aștepta ca președintele Dodon și PSRM să nu dorească să fie un obstacol și să nu pună în pericol sprijinul financiar de care beneficiază Moldova de la UE”, a mai avertizat Joseph Daul.

Vedeți și: Joseph Daul sare în apărarea partenerilor săi din Moldova, PAS și PPDA: Niciun Guvern nu poate corecta în 100 de zile ceea ce alții au distrus în ani

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4600 -0.3074%
USD USD 17.6228 -0.0952%
RUB RUB 0.2762 0.3999%
RON RON 4.1020 -0.3547%
UAH UAH 0.7218 0.5573%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile