Logo Realitatea.md

Avia Invest nu ar fi investit bani proprii în Aeroportul Chișinău, ci doar cei încasați din taxele aeroportuare

08 Octombrie 2019, 09:04 // Economie

Președintele Comisiei parlamentare care a studiat condițiile de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, Igor Munteanu, deputat al fracțiunii PPDA, blocul ACUM, susține că nu au fost găsite documente care să certifice că întreprinderea „Avia Invest” ar fi investit vreodată bani proprii în Aeroport. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit lui, de la început ex-primarul orașului Orhei Ilan Șor, dat în căutare internațională după instalarea noii guvernări, nu figura în niciun act care era semnat în numele companiei „Avia Invest”. Schimbările în statutul „Avia Invest” au apărut peste un an, în 2014. În aceeași perioadă, grupul de companii controlat de grupul Șor a scos primii bani din „Avia Invest”, care începuse să genereze anumite profituri.

„Legătura dintre Șor și „Avia Invest” este complexă pentru că nu au fost investiți bani, ci, din contra, grupul Șor a scos bani din „Avia Invest”, care începuse să genereze anumite profituri, pentru propriile lor nevoi. Această concesionare a fost o adevărată „găină cu ouă de aur” pentru companiile gestionate de Șor. Numai taxa aeroportuară în sumă de 9 euro, înmulțită la 2,8 milioane de pasageri aducea aproximativ 20 de milioane de euro, iar celelalte taxe care sunt legate de serviciile oferite avioanelor care intrau în aeroport ajungeau la circa 81 de milioane de euro într-un singur an. O sumă uriașă care acoperă, practic, de două ori responsabilitatea acestei companii concesionare față de Aeroport”, a declarat deputatul.

Igor Munteanu spune că în anul 2015, șeful de atunci al Centrului Național Anticorupție Viorel Chetraru a cerut autorităților să suspende contractul de concesionare pentru că erau foarte multe ilegalități comise de către „Avia Invest”. „Nu s-a acordat atenție acestui raport. Republica Moldova intrase într-un an al crizelor puternice, după frauda bancară. Aeroportul rămăsese cumva la periferia atenției publice și nimeni nu avea în radarul atențiilor vicierea procedurilor care s-au făcut inițial la concesionare”, a afirmat Igor Munteanu.

Deputatul spune că primordial acum este rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului și tragerea la răspundere a celor care au viciat procesul.

Amintim că, săptămâna trecută, după audierea raportului Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău,  Parlamentul a cerut Guvernului să lanseze procedura de anulare a concesiunii Aeroportului de către o instanță de judecată competentă din Moldova.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani în toamna anului 2013, de către firma Avia Invest.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4428 -0.1782%
USD USD 17.4979 0.2527%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0685 -0.1620%
UAH UAH 0.7200 -0.4838%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”