Logo Realitatea.md

Avioanele Boeing, interzise temporar în spațiul aerian al Australiei și Singapore

12 Martie 2019, 14:24 // În lume

Autoritățile în domeniul aviației din Singapore și Australia au interzis temporar zborurile cu avioane Boeing 737 Max în spațiul lor aerian. Astfel, nicio aeronavă de acest tip nu poate decola și nici ateriza pe teritoriul acestor state. Decizia a fost luată după tragedia de duminică, când un Boeing Max al companiei Ethiopian Airlinesm cu 157 de persoane la bord, s-a prăbușit.

Foto: Ziarul Financiar

Accidentul de duminică este al doilea din ultimele cinci luni, în care este implicat un asemenea model de avion. 

Aeroportul Changi din Singapore este al șaselea cel mai aglomerat aeroport din lume care face legătura dintre Asia și Europa, dar și SUA. Puține curse operează însă cu aeronave Boeing Max. 

Nicio companie aeriană din Australia nu operează cu Boeing 737 Max și doar două companii străine - SilkAir și Fiji Airways au curse spre Australia care operează cu acest model de avion.

Shane Carmody, responsabil de siguranța aviației din Australia, a declarat că zborurile cu Boeing rămân suspendate până când vor fi revăzute riscurile acestora. 

Accidentul aviatic în care 157 de oameni și-au pierdut viața a avut loc duminică dimineața, la scurt timp după ce avionul, un Boeing 737 MAX 8, decolase de pe aeroportul din Addis Abeba.

Cutia neagră recuperată de la locul accidentului, acolo unde prăbușirea aeronavei a lăsat în urmă un crater adânc de 10 metri, este cea care conține înregistrările vocale din carlinga avionului.

Înregistrarea cu discuțiile dintre piloți ar putea să le ofere anchetatorilor mai multe informații despre motivele care au dus la prăbușirea unei aeronave noi. La doar câteva minute după decolare, căpitanul avionului a contactat turnul de control din Addis Abeba pentru a cere permisiunea de a se întoarce pe aeroport, indicând faptul că aeronava ar fi avut o problemă tehnică.

În urma incidentului aviatic, mai multe companii aeriene au decis să suspende operarea modelului Boeing 737 MAX 8 până când vor fi stabilite cauzele celor două accidente aviatice în care a fost implicat acest tip de aeronavă. Iar compania Boeing a anunțat că va amâna lansarea noului 777X, care ar urma să devină cel mai mare avion cu două motoare din lume. 

CITEȘTE ȘI:

Cutia neagră a avionului prăbușit în Etiopia, recuperată de autorități

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile