Logo Realitatea.md

Avize negative din partea Guvernului la inițiativele legislative ale deputaților PAS

21 Octombrie 2020, 17:56 // Economie

Guvernul a avizat negativ trei inițiative legislative ale deputaților PAS. Este vorba despre proiectul înaintat de Dan Perciun care propune modificări în sistemul public de pensii, proiectul semnat de Petru Frunze, Lilian Carp și Galina Sajin cu privire la modificarea Legii finanțelor publice locale și proiectul lui Radu Marian cu privire la modificarea Codului navigației maritime comerciale al Republicii Moldova.

Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Potrivit notei informative, proiectul lui Perciun are drept scop sporirea gradului de protecție socială a persoanelor cu pensii mici. Acesta propune consolidarea cadrului normativ existent prin modificarea mecanismului de calcul al pensiei minime, echivalând-o gradual cu valoarea minimului de existență.

Însă, potrivit Guvernului, amendamentul propus stabilește derogări de la principiile de organizare și funcționare a sistemului public de asigurări sociale.

„Sunt derogări de la principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public (contribuabili și beneficiari) un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege, precum și principiul contributivității, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”, se arată în avizul Guvernului.

Cabinetul de miniștri susțin că amendamentul propus de autor nu este suficient de clar, motiv pentru care creează dificultăți la interpretare.

„Atât de tânăr, dar deja atât de populist”, a declarat Chicu cu referire la deputatul Perciun.

Proiectul de lege, propus de Petru Frunze, Lilian Carp și doamna Galina Sajin, are drept scop schimbarea modului de repartizare a mijloacelor financiare acumulate din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, și anume repartizarea acestora în cuantum de 100% către bugetele locale de nivelul întâi.

Executivul consioderă că modificarea propusă va distorsiona modul de finanțare a lucrărilor de întreținere, reparație și reconstrucție a drumurilor publice naționale și locale din Republica Moldova, ceea ce se va răsfrânge negativ asupra drumurilor locale de interes raional și a condițiilor de deplasare pe acestea.

„Faptul acesta va crea un mediu neatractiv pentru investitori, ceea ce va împiedica disponibilitatea pentru înființarea noilor locuri de muncă”, susține Guvernul.

De asemenea, în aviz se menționează că proiectul nu intervine cu soluții privind acoperirea surselor de constituire a Fondului rutier, de care se propune a fi lipsit acesta, ceea ce poate afecta finanțarea activităților din cadrul acestui fond, precum și contractele aflate în curs de derulare.

Guvernul a declarat că nota informativă anexată la proiect inserează norme vagi, care nu justifică oportunitatea inițiativei lansate, condițiile ce au impus elaborarea proiectului actului normativ și finalitățile urmărite.

Proiectul propus de Radu Marian, potrivit notei informative, prezintă soluția normativă care va readuce controlul statului asupra navelor sale și care va asigura că sub pavilionul național sunt exploatate doar nave care au fost verificate, controlate și continuu monitorizate profesionist, minuțios, independent și transparent. Deputatul a apropus instituirea în Codul navigației maritime comerciale a criteriului obligatoriu de deținere a recunoașterii Comisiei Europene de către societățile de clasificare a navelor.

Guvernul consideră că proiectul implică probleme de aplicabilitate practică și va genera anumite restricții de acces pe piața Republicii Moldova a societăților de clasificare ce nu vor avea recunoașterea Comisiei Europene.

„Se atestă o lipsă de interes a societăților recunoscute de UE să colaboreze cu administrația maritimă a statului, fapt care, în eventualitatea unor modificări la Codul navigației maritime comerciale al Republicii Moldova nr. 599/1999, în sensul prezentei inițiative legislative, vor conduce la imposibilitatea exploatării flotei maritime înregistrate în Republica Moldova”, a explicat Guvernul în aviz.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile